Dark Light


Creative Commons License Foto: PinkPocky

Ruim twee maanden is het rookverbod in de Franse horeca nu van kracht. Op wat lokaal gebrom van een enkele verstokte roker na, is de overgang vlekkeloos verlopen. Wat is er gebeurd met de koppige Fransen die volgens de media massaal in opstand zouden komen en het verbod aan hun laars zouden lappen?

Volgens het Ministerie van Gezondheidszorg zijn na twee maanden de resultaten al spectaculair. Het aantal hartaanvallen nam sinds 1 januari 2008 af met 15% vergeleken met de eerste twee maanden van 2007 en 2006. Over heel 2008 zal het aantal hart- en vaatziektengevallen afnemen met 10.000.

De trend komt overeen met de resultaten in Italie en Ierland waar het roken ook is verboden in horecagelegenheden, maar de onderzoekers houden nog een slag om de arm. Er is nog een foutenmarge van 4 procentpunten, wat zou kunnen betekenen dat het eigenlijke cijfer tussen de 11% en de 19% ligt. Ook kan de daling deels liggen aan het warme weer begin dit jaar. Over drie maanden kunnen meer precieze cijfers bekend worden gemaakt. Het tabaksgebruik is echter nog niet afgenomen, waaruit valt af te leiden dat het vooral passieve rokers zijn die gebaat zijn bij de afschaffing.

“Ça marche !” kopte het dagblad Le Parisien verbaasd, slechts twee dagen na de invoering van het rookverbod. Het rookverbod was vlekkeloos ingevoerd. In vooral de Engelstalige media werd de weken voorafgaand aan het rookverbod beschreven hoe een cultureel fenomeen aan zijn einde kwam. De intellectuele Parijzenaar die in dikke rookwolken een existentialistisch meesterwerkje zat te schrijven aan een tafeltje in een café zou als Asterix in opstand komen. Maar niets van dat al. De bekeuringen zijn zeldzaam. In het begin gingen een recalcitrante cafébaas in Lyon en een roker in de Charente op de bon, maar daarna werd er weinig meer vernomen van wetsovertreders

Ondanks de mythe wordt er in Frankrijk vergeleken met andere Europese landen helemaal niet zo gek veel gerookt. Nederlandse cafés waren al vaak rokeriger dan Franse en nu helemaal. Toen ik vorige week even in Amsterdam was vielen me twee dingen op: hoe armoedig iedereen gekleed is (maar dat is weer een ander verhaal) en hoeveel mensen zich helemaal suf paffen in de zeer slecht geventileerde horeca wordt.Gelukkig kunnen Nederlanders vanaf 1 juli aanstaande opgelucht adem halen in cafés en restaurants. Nu nog even de slechte kleding aanpakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts