Dark Light

Na de grootste demonstratie sinds de Tweede Wereldoorlog (volgens de vakbonden) of de grootste sinds 1968 (volgens de politie). is het conflict rondom het Contrat Première Embauche (CPE) nu niet alleen meer sociaal, maar ook politiek. Tijdens de ministerraadvergadering van vandaag is er met geen woord gerept over het CPE. Minister van Onderwijs Robien zei zelfs dat de demonstraties van gisteren absoluut geen indruk hebben gemaakt. Een indicatie dat de regering De Villepin enigszins buiten de realiteit staat.

Niet alleen de regering heeft moeite met het aanvaarden van de 21e eeuw. Jongeren willen het liefst een baan voor het leven bij de overheid. In de acht weken dat het conflict nu duurt, zijn de vakbonden en de studenten ook niet met een oplossing gekomen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. “Retrait du CPE,” is de enige ambitie dezer dagen van de Franse jongeren. Maar wat willen ze dan wél? Op die vraag heb ik de afgelopen twee maanden van geen enkele tegenstander van het CPE een antwoord gekregen.

Morgen spreekt de Conseil Constitutionnel, het hoogste orgaan in Frankrijk met betrekking tot wetgeving, zich over de Wet Gelijke Kansen uit. Mocht de CC geen problemen zien, dan kan de wet direct door Chirac bekrachtigd worden. Mochten er wel problemen zijn, dan zou dat de regering paradoxaal genoeg goed uitkomen. Er is dan voldoende opening om de wet nog niet meteen in te voeren, maar om opnieuw met de bonden om de tafel te gaan zitten en serieus te onderhandelen over een nieuw voorstel. Iets dat Sarkozy al een paar dagen voorstelt, en waar meer en meer parlementsleden van regeringspartij UMP nu ook achter staan.

De studenten hebben een nieuwe demonstratie gepland op dinsdag 4 april, en willen vanaf morgen belangrijke vervoersknooppunten gaan blokkeren, zoals snelwegen en stations. Vanmorgen blokkeerden studenten al wegen in Rennes, Nantes, Brest en Lannion, maar de situatie was vanmiddag weer normaal.

Alle ogen zijn nu gericht op Chirac, maar die zal zich niet uitspreken vóór het besluit van de CC. De president heeft al zijn afspraken buiten Parijs deze week afgezegd, omdat hij beschikbaar wil zijn voor noodgevallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts