Dark Light
De Nederlandse media smullen vanmorgen van een bericht in De Telegraaf. Internetters twijfelen aan het waarheidsgehalte van het bericht en Europarlementariër Hans van Baalen eist excuses. Hoe zit het?
Le Canard enchainé - 27.01.2010

“Sarkozy kwetst Kroes”, kopt vandaag De Telegraaf. In het artikel citeert correspondent Roger Strijland het weekblad Le Canard enchaîné, dat schrijft dat Sarkozy in de ministerraad van 20 januari j.l. Eurocommissaris Kroes beledigd zou hebben. Als reactie op vragen van Kroes over het druk van de Franse regering op Renault, die een deel van de productie van de Clio wil overplaatsen naar Turkije, zou Sarkozy gezegd hebben:“Ik heb nog nooit zoiets stoms gehoord. Deze Mevrouw Kroes heeft niet meer dan twee neuronen. Want zij valt ons aan over het ingrijpen van de Staat bij Renault. Terwijl het toch de rol van de aandeelhouder is om zijn mening te geven over de strategie van het bedrijf waarvan hij aandeelhouder is. Als er een straf stond op stupiditeit, zou deze dame grote risico’s lopen.” ‘Zij is niet de enige’, is het laatste fijngevoelige zinnetje van het weekblad.

De vraag is “Heeft Sarkozy dit echt gezegd?”. HP/De Tijd belde Le Canard enchainé en daar was de reactie “All articles are true. Always.” Kennelijk spreekt de HP-redacteur geen Frans, maar dit terzijde. Dat antwoord zou ik overigens ook geven als naar mijn journalistieke geloofwaardigheid werd gevraagd, maar “Le Canard”, zoals het weekblad liefkozend door de Fransen wordt genoemd, heeft in dit geval een traditie hoog te houden. Het blad is altijd zeer goed ingevoerd en hoeft eigenlijk nooit te rectificeren. De wekelijkse ministerraad vindt plaats achter gesloten deuren, maar ministers en staatssecretarissen hebben er geen moeite mee hun geheimhoudingsplicht te schenden tegenover journalisten van het blad. Sarkozy heeft al verschillende keren geprobeerd ministers te verbieden om uit de school te klappen, maar daar lijken zijn bewindslieden zich weinig van aan te trekken.

Daphne van der Kroft, die wel Frans spreekt, heeft ook gebeld met Le canard en de journalist van het stukje zei dat hij er achter er staat en dat hij het van twee ministers gehoord heeft. Gezien de reputatie van het blad is er geen enkele reden daaraan te twijfelen.

Inmiddels eist Europarlementslid Hans van Baalen wil dat Barroso excuses van de Franse president eist en ondertussen denkt men in de Twittersphere dat het een hoax is. De uitlatingen van Sarkozy over Kroes zouden dus zeer waar kunnen zijn, maar gezien Sarkozy’s temperament zitten excuses er, vrees ik, niet in.

Het originele artikel staat hier.

Le Canard enchaîné in De Francyclopedie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts