Dark Light

Het is vandaag dan wel Pentecôte, maar dat is sinds 2005 niet meer voor iedere Fransman vanzelfsprekend een vrije dag. Het is wel de “Solidariteitsdag voor ouderen”. In principe wordt iedereen vandaag geacht te werken, maar zonder daarvoor betaald te krijgen. Het geld dat werkgevers niet aan hun werknemers betalen wordt gestort in een speciaal potje, een bedrag van zo’n 2 miljard euro per jaar. Dat geld wordt in theorie gebruikt om ouderen uit hun isolement te helpen. Het fonds was een reactie van de regering Raffarin op de 15.000 doden die vielen door de hittegolf in de zomer van 2003. Die doden waren voornamelijk ouderen voor wie niet goed gezorgd werd omdat ze vaak alleen woonden. In de praktijk is het echter zo dat vandaag minder dan de helft van de Fransen is gaan werken. Sinds dit jaar mogen bedrijven zelf kiezen op welke dag ze hun Solidariteitsdag houden. Zo heeft de SNCF er bijvoorbeeld voor gekozen om iedereen het hele jaar een minuut per dag langer te laten werken, om aan de verplichtingen te voldoen. Omdat de regeling nogal onduidelijk is voor velen, en ook omdat getwijfeld wordt aan het nut van de Solidariteitsdag zal de nieuwe regering Fillon de maatregel nog voor de zomer evalueren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Klaar. Over.

Een treurig bericht vandaag in Libération: De burgemeester van het dorpje Pradelles (in het department Nord) is afgelopen…