Dark Light

Jean-Marie Le Pen zegt dat zeker 500 afgevaardigden beloofd hebben zijn kandidatuur te steunen. Le Pen had lange tijd moeite om de 500 vereiste handtekeningen voor een presidentskandidatuur bij elkaar te krijgen. Sinds hij voor het eerst meedeed aan de presidentsverkiezingen in 1974 (hij haalde toen nog net geen één procent van de stemmen) haalt Le Pen bij iedere verkiezingen meer stemmen dan bij de voorgaande. In 2002 haalde hij in de eerste ronde ruim 16% van de stemmen, en kwam daarmee in de tweede ronde tegenover Chirac te staan.

Het feit dat Le Pen mee kan doen is misschien geen goed nieuws voor de politiek, maar uiteindelijk wel goed nieuws voor de democratie. In sommige peilingen staat Le Pen op bijna 20% van de stemmen in de eerste ronde, en het zou een slechte zaak zijn indien éénvijfde van de Fransen niet op hun kandidaat zouden kunnen stemmen. Het Franse systeem verhindert dat iedereen die dat zou willen mee kan doen aan de presidentsverkiezingen. De grote partijen UMP en PS, die makkelijk de benodigde handtekeningen hebben gehaald, zetten vooral burgemeesters onder druk om niet voor de kleinere partijen te tekenen. Er gaan nu stemmen op om het systeem te veranderen. Eén van de voorstellen voorziet er in dat het volk een kandidaat zou kunnen steunen. Zoals gebruikelijk met institutionele herhervormingen in Frankrijk is het niet aannemelijk dat dat systeem voor de volgende verkiezingen, in 2012, al veranderd zal zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts
Om haar geloofwaardigheid op het internationale toneel te vergroten, maakt Ségolène Royal van zaterdag tot en met dinsdag…