Dark Light

Le Monde

Vandaag staat op de voorpagina van Le Monde een over ‘illegalen’ die de grens oversteken van Frans Guyana. Guyana, twee keer zo groot als Nederland, is een Département d’outre-mer en een Région, oftewel een overzeese provincie in Zuid-Amerika. Het is Frans grondgebied dat grenst aan Suriname (voormalig ‘Nederlands’ Guyana) en Brazilie. De regio heeft nog geen 200.000 inwoners. Omdat de regio bij de Europese Unie is (de munteenheid is de euro), is het land in trek bij ‘illegale immigranten’. Afgezien van de vraag of mensen ‘illegaal’ kunnen zijn, stoorde de foto op de voorpagina van Le Monde mij enorm. Op de foto zien we twee Franse politie-agenten op de rug tegenover een donkere man. Het onderschrift is suggestief ‘Politie-agenten op zoek naar illegale immigranten’. De agenten zijn blank. De man tegenover de agenten is waarschijnlijk een oorspronkelijke inwoner van de Orinoco-delta, en dus welhaast zeker geen immigrant. Het zijn juist de agenten die uit naam van Frankrijk zijn land illegaal zijn binnengetreden. De rollen zijn dus omgedraaid. Het zou interessant zijn indien een van de presidentskandidaten de durf zou hebben om het bestaan van de Départements d’Outre-mer eens aan de kaak te gaan stellen. En daarmee einde durft te maken aan het Franse kolonialisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts