Dark Light

Het zijn geen vrolijke tijden dezer dagen in Frankrijk. En de wil bij het volk om er iets aan te veranderen nadert het nulpunt. Naar goed gebruik wordt er niet gezamenlijk de handen uit de mouwen gestoken om iets te veranderen, maar wordt er gestaakt om er voor te zorgen dat vooral alles bij het oude blijft. Vanavond om 20H begint een staking voor onbepaalde tijd bij de Franse Spoorwegen, de SNCF. Dit keer wordt er gestaakt omdat het personeel vermoedt dat de SNCF geprivatiseerd zal worden, iets dat door de directie en door Dominique Perben, minister van Verkeer, stellig wordt ontkend. Het is de zesde treinstaking dit jaar. De Thalys en de Eurostar rijden volgens dienstregeling, en van de TGV‘s rijdt ongeveer 40% normaal.

Woensdag a.s. sluit de RATP, de Parijse vervoerder, zich bij de werkweigeraars aan. Informatie over de actuele stand van zaken in Parijs kan gevonden worden op de webzijde van de RATP of bij het speciale telefoonnummer 0 800 15 11 11. In Marseille is de RTM, de lokale openbaar vervoermaatschappij al 43 dagen aan het staken, uit angst voor de inmenging van een privégroep in het openbaar vervoer.

Vanmiddag heeft het dagblad Libération aangekondigd met onmiddellijke ingang in staking te gaan vanwege het aangekondigde ontslag van 52 medewerkers (15% van het totaal). Volgens de directie zijn de ontslagen noodzakelijk om de krant weer rendabel te maken. De krant zal in ieder geval morgen niet verschijnen. Het verlies in 2005 bedraagt 6,7 miljoen euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Zapvandalen

Afgelopen zaterdag viel het collectief Sans-Cravates de het grootste filiaal van de Fnac binnen, gewapend met een TV-B-Gone.…