Dark Light
Rouget de Lisle zingt de Marseillaise (schilderij van Isidore Pils, 1849)

In deze tijden van globalisering, waarin natie-staten fossielen zijn geworden van de oorlogszuchtige 19e en 20e eeuwen, is de Marseillaise eindelijk waar het hoort: in een museum. Nationalisten en andere bewonderaars van het Franse volkslied kunnen vanaf morgen terecht in een speciaal museum voor het krijgshaftige chanson. In de havenstad Marseille (waar anders) is 300 m2 ingeruimd in het lokaal waarvandaan de ‘Fédérés marseillais’ naar Parijs trokken, onder het geang van het Chant de guerre pour l’armée du Rhin, de oorspronkelijke titel van het chanson gecomponeerd in Straatsburg door Rouget de Lisle. Bij de viering van de 100e verjaardag van de bestorming van de Bastille, op 14 juli 1879, werd dit het officiële volkslied van Frankrijk.

Er is 4,5 miljoen geïnvesteerd in het museum, het dubbele van wat begroot was. De entree voor het enige museum ter wereld over een volkslied bedraagt €7.

Voor wie de melodie vergeten is van de Marseillaise:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts