Dark Light

La placette de la Belle Créole
Creative Commons License foto: gadl

De Grondwetswijziging die gisteren werd aangenomen door het Franse Parlement blijkt ook effect te hebben op de uitbreiding van de Europese Unie. In artikel 88, lid 5 staat er voor iedere uitbreiding van de EU voortaan een referendum gehouden moet worden, tenzij 3/5 van het Parlement voor uitbreiding heeft gestemd. Maar… door de Grondwetswijziging goed te keuren, heeft het Parlement gisteren de Europese Unie al uitgebreid. In artikel 72, lid 3 staat namelijk dat de overzeese gebiedsdelen Saint-Barthélemy en Saint-Martin voortaan bij een departement d’outre-mer horen. Tot nu toe waren de twee eilanden ‘overzeese landen en gebiedsdelen’ van de EU, maar na de Grondwetswijziging maken zij als ‘perifere gebieden’ voortaan integraal deel uit van de Europese Unie.

De statuutswijziging is interessant, omdat het Nederlandse deel van Sint-Maarten eind dit jaar een andere status krijgt. Het wordt dan een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en maakt geen deel uit van de Europese Unie. Saba, Sint-Eustatius en Bonaire zullen daarentegen wel bij de EU gaan horen, en waaarschijnlijk de Antilliaanse gulden in moeten ruilen voor de euro. Het eiland Sint-Maarten wordt al sinds 1648 vreedzaam en zonder onderbreking gedeeld door Nederland en Frankrijk.

2 comments
  1. He Stefan, leuk verhaal. Ik vraag me soms af hoe lang de Nederlandse eilanden ‘geassocieerd lid’ blijven van de EU. Sinds kort hebben alle Nederlandse eilanden, bedongen door de christen democraten aldaar, stemrecht bij de Europese verkiezingen en ik denk dat ze er op termijn juist voor gaan kiezen, zeker op Sint Maarten. Groeten uit Brux! Pieter-Bas

  2. He Stefan, leuk verhaal. Ik vraag me soms af hoe lang de Nederlandse eilanden ‘geassocieerd lid’ blijven van de EU. Sinds kort hebben alle Nederlandse eilanden, bedongen door de christen democraten aldaar, stemrecht bij de Europese verkiezingen en ik denk dat ze er op termijn juist voor gaan kiezen, zeker op Sint Maarten. Groeten uit Brux! Pieter-Bas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Salute to Julius

A gentle spring breeze is coming in from the dunes just behind me. On the beach below, a little boy is…