Dark Light

Marianne“De tyrannie van de minderheden” in Marianne gaat over kleine groepjes die de publieke opinie ‘manipuleren’: slachtofferorganisaties, treinconducteurs, orthodoxe joden, hooligans. Marianne springt in dit artikel echter nogal snel van de hak op de tak en schroomt niet populistische conclusies te trekken. Deze ‘minoritaires’ zouden slechts uit zijn op eigengewin en hebben schuld aan de neergang van de democratie. Als criticaster van de democratie zou ik liever een artikel gezien hebben over de tyrannie van de meerderheid, maar goed, ik ben kennelijk in de minderheid. Over minderheden gesproken: de Courrier International geeft het woord aan de Tibetanen.

Het was even wennen, twee weken achter elkaar een Paris-Match zonder het woord Sarkozy op de cover, maar gelukkig slaat het huisorgaan van het Elysée deze week weer keihard terug. Zelfs Koningin Elizabeth II zal zich even in haar tea verslikken als zij de Paris-Match ziet: Carla is de koningin van Londen. En volgens het royalistische Point de Vue is Carla zelfs gekroond. Als dat zo doorgaat wordt Carla de nieuwe Marie-Antoinette en Nicolas de niuewe Louis XVI, want volgens L’Express deze week is Carla degene die nu aan de touwtjes trekt in het Elysée. Ander koninklijk nieuws: volgens Gala gaat prinses Charlotte steeds meer op haar oma Grace Kelly lijken.

NouvelObs heeft een special over de huizenprijzen in Frankrijk, net als het maandblad Capital (ze gaan dalen, indien u zich dat afvraagt). Tot slot de kattenbakbladen, die niet bijster origineel zijn deze week. De koppenmakers lijken zelfs openlijk van elkaar te pikken. IciParis kopt dat sportpresentator Thierry Gilardi “Foudroyé en plein bonheur” terwijl FranceDimanche zegt dat Dany Boon “s’effondre en plein bonheur”… Twee mannen ten onder in vol geluk: het was weer een enerverend weekje in de Franse kiosken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts