Dark Light

canal.jpgWat eind 2006 begon als een humanitaire actie dreigt uit te lopen op een complete chaos. Het kamp dat begon als initiatief van de Enfants de Don Quichotte, is verworden tot een gevaarlijke plek die veel omwonenden tot waanzin drijft. Ondernemers zien hun omzet met 40% dalen en de situatie verhardt. Er zijn al enkele vechtpartijen geweest, dronken daklozen zijn in het kanaal getuimel en buurtbewoners worden gek van het lawaai dat tot diep in de nacht duurt.

Augustin Legrand, die eind november de tentenactie begon om aandacht te vragen voor het daklozenprobleem, is acteur van beroep. Nadat de regering een nieuwe wet beloofd had om het daklozenprobleem aan te pakken is hij begin januari vertrokken naar Zuid-Afrika voor filmopnamen [zie mijn interview dat ik eind december 2006 met Legrand had]. Zijn missie was geslaagd en hij trok zijn handen af van het Canal Saint-Martin.
Zes weken later hebben vijftig dakloze ‘kampeerders’ hebben sociale huisvesting aangeboden gekregen en 125 anderen hebben structureel onderdak gevonden. Volgens Legrand is er echter weinig veranderd en vindt nu dat minister Catherine Vautrin, de minister van Sociale Cohesie, moet aftreden. Premier De Villepin heeft zijn vertrouwen in Vautrin echter bevestigd. Volgens hem heeft de regering genoeg actie ondernomen.

De daklozen die nu nog rond het Canal Saint-Martin bivakkeren zijn de ernstigste gevallen zoals psychiatrische patiënten en alcoholisten. Voor hen is het moeilijk om een geschikte oplossing te vinden. Legrand heeft zich maandag weer langs het kanaal geïnstalleerd, om orde op zaken te stellen. Ook heeft hij de gemeente gevraagd om beveiligingspersoneel te sturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts