Dark Light

De Assemblée en de Sénat zijn vandaag bijeen in verenigde vergadering in Versailles voor een wijziging in de Franse Grondwet. Het is de achtste keer dat Chirac het Congrès bijeenroept, en dat is meer dan al zijn voorgangers van de Vijfde Republiek bij elkaar. In het grote amfitheater in de zuidvleugel van het kasteel zijn de 905 afgevaardigden vandaag bijeen om zich te buigen over drie grondwetswijzigingen. Ten eerste kwam aan de orde de statutenwijzigingen van Nieuw Caledonie. Dat voorstel werd met meer dan de vereiste 2/3 meerderheid aangenomen. Na de lunch zal ten tweede gestemd worden over de wijziging van het strafrechtelijk statuut van het staatshoofd: het staatshoofd blijft onschendbaar, maar het parlement kan wel een procedure beginnen om de president uit zijn functies te ontzetten als hij zijn plichten verzaakt. Tot slot de introductie in de Grondwet van het verbod op de doodstraf, 25 jaar na de afschaffing door Mitterand. De wijzigingen moeten meer symbolisch dan juridisch beschouwd worden: Chirac hoopt bij zijn vertrek in mei a.s. een erfenis achtergelaten te hebben. Aan het einde van de dag zal de Franse Grondwet voor de 22e keer gewijzigd zijn sinds haar invoering in 1958.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Social Unrest

Another week of social unrest in France: A series of strikes have been launched to protest the government’s…