Dark Light

Vélo’v (foto door Tramway de Lyon.)

De Parijse Administratieve rechtbank heeft het Amerikaanse Clear Channel gisteren gelijk gegeven in zijn bezwaar tegen de stad Parijs over de aanbesteding van het contract voor buitenreclame. Vorige week koos de gemeente voor concurrent JCDécaux, nadat die eerder bijna aan de kant was geschoven voor Clear Channel. Toen de gemeente vorig jaar voor het Amerikaanse bod had gekozen, spande JCDécaux een zaak aan die gewonnen werd. De stad schreef een nieuwe procedure uit en JCDécaux besloot alles uit de kast te halen om het prestigieuze contract binnen te slepen. JCDécaux biedt de gemeente Parijs uiteindelijk een bijdrage van 3,5 miljoen € per jaar voor de 1628 buitenreclameplekken, bijna het dubbele van het oude contract en een half miljoen meer dan Clear Channel. Het opmerkelijkste onderdeel is echter wel dat JCDécaux zich verplicht heeft voor het einde van het jaar 20.600 gratis fietsen aan de Parijzenaars beschikbaar te stellen, 6.000 meer dan de gemeente geëist had. Door zo enorm over de vraagprijs te gaan zitten ging Parijs uiteindelijk overstag.

Het gratis fietsensysteem Velo’v is een onderdeel van de aanpak om de luchtvervuiling in de grote steden terug te dringen. Velov begon in 2005 in Lyon en en bestaat sinds kort ook in Brussel, Wenen en Marseille. Een fiets kan door iedereen met een speciale kaart het eerste halfuur gratis worden gebruikt en overal worden teruggezet op een van de vele stations. In de Franse hoofdstad (slechts de helft van de oppervlakte van de gemeente Amsterdam) moeten voor eind dit jaar bijna 1500 (!) fietsstations komen, oftewel een om de vierhonderd meter. De Parijse burgemeester Bertrand Delanoë hoopt dat het fietsenplan gunstig afstraalt op zijn mandaat, en de Parijzenaars hem volgend jaar zullen herkiezen en wilde koste wat et kost de fietsen deze zomer in de stad zien rijden.

De praktijken van JCDécaux, wereldleider op het gebied van buitenreclame, zijn niet onomstreden. Behalve het rekken van openbare aanbestedingen en het dwarsbomen van concurrenten, is in het verleden ook niet geschroomd voor omkopingen van bestuursleden. Zo werd de firma in 2000 in Bordeaux veroordeeld vanwege ‘favoritisme’ en in 2003 Antwerpen vervolgd vanwege corruptie. Oprichter Jean-Claude Décaux staat op 10 in de lijst van rijkste Fransen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

War?

Last week I read an article in one of my favourite newspapers, The New York Times, about the…