Dark Light

De legale muzieksites VirginMega (werkt alleen op Windows) en Fnacmusic bieden vanaf vandaag muziek aan zonder kopieerbeveiliging. Daardoor is de muziek die bij deze twee online winkels gekocht wordt af te spelen op alle MP3-spelers. Ze hebben daartoe contracten gesloten met onafhankelijke labels. In totaal gaat het om 350.000 titels. De grote platenmaatschappijen zoals EMI en Sony blijven zich verzetten tegen het opengooien van de DRM-beveiliging. Volgens VirginMega en fnacmusic zorgt de beveiliging ervoor dat online muziekverkoop te langzaalm groeit. In 2006 werd er voor 40 miljoen euro legaal muziek verkocht, weliswaar een stijging van 30% ten opzichte van het 2005, maar te weinig om de 14% daling in fysieke geluidsdragers te compenseren.

Volgens VirginMega en fnacmusic is DRM ook in strijd met de wet, omdat consumenten niet kunnen bepalen hoe en wanneer zij de door hen gekochte muziek afspelen. Om die reden ontwierp Frankrijk vorig jaar een auteurswet die Apple moet dwingen het iTunes-model te wijzigen. Muziek die nu gekocht wordt op de iTunes Music Store is in principe alleen af te spelen op Apples iPod, maar kunnen via een omweg wel omgezet worden naar open MP3-bestanden. Virgin is met 29% marktaandeel nummer twee in Frankrijk en fnacmusic met 19% nummer drie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts