Dark Light

In de klucht Clearstream is de veelbesproken ‘corbeau’, de raaf, eindelijk ontmaskerd. Het gaat om Jean-Louis Gergorin, een vice-president van wapen- en vliegtuigfabrikant EADS. Hij heeft in een verhoor met onderzoeksrechters d’Huy en Pons toegegeven dat hij in 2004 vijf anonieme brieven gestuurd heeft naar rechter Van Ruymbeke. In de brieven worden Franse politici en zakenlui ervan beschuldigd geheime rekeningen te hebben bij het Luxemburgse clearinghouse Clearstream. Eerste minister De Villepin had indertijd een agent van de geheime dienst gelast met een onderzoek naar de informatie, maar al snel bleek dat de lijst met namen vals was. Onder de vals beschuldigden bevond zich ook Villepins aartsrivaal en minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy. Ondanks dat Villepin wist dat Sarkozy onschuldig was, heeft hij hem daar niet van op de hoogte gesteld. Het Clearstream-schandaal is behoorlijk ingewikkeld, maar lijkt nu gebaseerd op gebakken lucht. Gergorin kan vervolgd worden voor oplichting en valse aangifte, en riskeert drie jaar gevangenisstraf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts