Dark Light

Als schrikreactie op de aankondiging van het Italiaanse energiebedrijf Enel dat het het Franse energiebedrijf Suez wil overnemen, heeft de Franse regering dit weekend besloten tot een haastfusie tussen gasbedrijf GDF en Suez. Als de protectionistische fusie doorgaat ontstaat een van ‘s werelds grootste energiebedrijven met een omzet van rond de 63 miljard euro.

Italië is woest en heeft bij de Europese Commissie sancties geëist tegen Frankrijk De Belgische energieproductie zou door de fusie volledig onder controle komen van de Franse regering. Suez heeft via dochteronderneming Electrabel een sterke positie in de Benelux. In Nederland is Electrabel sinds de overname van een zevental elektriciteitscentrales van Nuon, in 2000, de grootste stroomproducent met een marktaandeel van circa 25 procent. GDF exploiteert een groot aantal gasvelden in het Nederlands continentaal plat. Ook de Franse vakbonden hebben woedend gereageerd op de veranderde opstelling van de regering, omdat ze als gevolg van de fusie banenverlies verwachten.

Het besluit van de Franse regering is tegen het idee van de vrije markt, maar past in het beleid van de Franse regering die sinds afgelopen zomer druk bezig is met het beschermen van Franse bedrijven. Er is een wet aangenomen die het moeilijker moet maken voor buitenlandse ondernemingen om vijandige overnames te doen in Frankrijk. Zo zijn de Fransen tegen een overname van staalbedrijf Arcelor door Mittal Steel. En dat terwijl Franse bedrijven vorig jaar voor een recordbedrag aan overnames deden in het buitenland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.