Dark Light

In de maand juli is de werkloosheid in Frankrijk gedaald, van 10,1% tot 9,9%. De daling is belangrijk, omdat de werkloosheid nu eindelijk door de psychologische grens van 10% breekt. Het is de vierde achtereenvolgende maand dat de werkloosheid daalt. De bestrijding van de werkloosheid is het belangrijkste onderwerp van de regering De Villepin, die 1 juni j.l. aantrad. De Villepin heeft bij zijn aantreden gezegd dat hij in 100 dagen het vertrouwen in de economie terug zou geven aan de Fransen. Die honderd dagen zijn volgende week 8 september voorbij. De laatste keer dat de werkloosheid lager was dan 10%, was in oktober 2003.

Een van de wapens om de werkloosheid te bestrijden is het toestaan van een nieuw contract, het Contrat Nouvel Embauche (CNE) dat het de eerste twee jaar van een dienstverband makkelijker maakt om mensen aan te nemen en te ontslaan. Dit contract trad pas begin augustus in werking, dus het is niet aannemelijk dat De Villepins maatregelen al invloed hebben gehad op de cijfers. Bovendien wordt door menigeen de vraag gesteld in hoeverre de ‘mooie’ cijfers het resultaat zijn van statistische trucs. Het arbeidsbureau ANPE heeft een groot aantal werkzoekenden om administratieve redenen geschrapt, en is door De Villepin opgedragen om meer te controleren en sneller tot maatregelen over te gaan als een werkzoekende niet op een afspraak komt opdagen. PS-voorman Hollande noemde begin deze maand de ingezette daling ‘optisch en statistisch’. Menig minister zal de komende dagen ongetwijfeld de daling toeschrijven aan zijn eigen beleid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts