Dark Light
Reclame maken voor je Facebook en Twitter pagina is voortaan taboe op de Franse radio en tv.

Franse radio- en televisiezenders mogen voortaan niet meer naar hun accounts op Facebook en Twitter verwijzen. Dat heeft de mediawaakhond CSA vrijdag besloten.

Als een uitzending in algemene termen verwijst naar de sociale netwerken, dan mag dat wel. Als de kijkers of luisteraars echter specifiek worden gestuurd naar de Facebook of Twitterpagina’s van een programma, dan is dat volgens de CSA sluikreclame, in strijd met artikel 9 van de reclamewet van 1992. In algemene termen praten over websites mag nog wel; het gaat puur om het noemen van de eigen pagina’s.

Het besluit is op zijn zachtst gezegd nogal merkwaardig. De uitspraak geldt alleen voor de ‘sociale’ websites, dus niet voor ‘normale’ websites. Verwijzingen naar iPhone of Android apps, of naar andere media zoals kranten en tijdschriften kan dus voorlopig nog wel. De uitspraak komt in de week nadat een zeer kritisch boek over de CSA verscheen, Le livre noir du CSA van Guillaume Evin. De CSA zou niet effectief zijn, smijten met geld, de leden zouden lange vakanties hebben en slechts een keer per week bij elkaar komen om te vergaderen. De rest van de tijd zitten ze waarschijnlijk te twitteren of op Facebook…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts