Dark Light
Over drie jaar moeten er rechtstreekse hogesnelheidstreinen rijden tussen Nederland en Londen. Maar dat betekent fikse verbouwingen voor de stations Amsterdam en Rotterdam.

Twee partijen hebben deze maand aangekondigd te beginnen met een rechtstreekse hogesnelheidstreinverbinding van Londen naar Amsterdam v.v. Zowel de huidige exploitant Eurostar als mogelijke toekomstige concurrent Deutsche Bahn zien een markt in een dienst tussen Londen en Nederland.

Deutsche Bahn wil in 2013 starten, in het begin met drie treinen per dag als concurrentie met het vliegtuig. De route Londen-Amsterdam is een van de drukste ter wereld, met gemiddeld ieder kwartier een vliegtuig van Schiphol naar één van de vijf Londense luchthavens.

Eurostar heeft dezelfde plannen, maar er is nog geen exacte timeline. In beide gevallen komt Rotterdam dan op drie uur treinen van Londen Saint Pancras, en Amsterdam op iets minder dan vier uur. NS Hispeed, die nu de binnenlandse lijn Fyra beheert en onderdeel uitmaakt van het Europese Hogesnelheidsconsortium Railteam, juicht meer internationale verbindingen toe.

Onvoorbereid

 

De toekomstige route van de HSL naar Londen

Hoewel de spoorlijnen er al liggen, zijn de Nederlandse stations totaal niet voorbereid op de verbinding met Londen. Doordat Groot-Brittannië geen deel uitmaakt van Schengen en er speciale veiligheidseisen gelden voor de Kanaaltunnel, moet er op ieder station waar de Eurostar vertrekt een speciale internationale zone zijn, vergelijkbaar met een luchthaventerminal. Dat zou dus kunnen betekenen dat de centraal stations van zowel Amsterdam als Rotterdam een grondige verbouwing te wachten staat. En dat terwijl die twee stations juist nu een enorme bouwput zijn en tegen 2012/2013 opgeleverd moeten worden. In de huidige plannen voor het nieuwe Rotterdam Centraal noch in die van Amsterdam is ruimte vrijgehouden voor een speciale internationale zone. Zo is er plek nodig voor de paspoortcontrole door de Britse douane, zoals nu al gebeurt op Parijs Gare du Nord, Brussel-Zuid en Lille-Europe. Als de lijn Londen-Nederland er komt, zijn de stations net klaar, maar kan er meteen de bijl weer in. Blijft het aantal treinen beperkt, dan kan er in het begin wel wat geregeld worden met verschuifbare wanden, maar dat is slechts een kortetermijnoplossing. Aannemelijker is dat de passagiers met hun bagage in Brussel uit moeten stappen, door de douane moeten, en vervolgens weer in kunnen stappen in een andere trein die in de beschermde zone wacht. Van een directe verbinding Amsterdam-Londen is dan geen sprake meer. Prorail, de eigenaar van de Nederlandse stations, liet desgevraagd weten nog geen enkele officiële aanvraag van Eurostar noch Deutsche Bahn gekregen te hebben.

[aesop_parallax height=”600px” img=”http://devries.fr/wp-content/uploads/2010/10/Eurotunnel.jpg” parallaxbg=”on” caption=”Testrit ICE door de Eurotunnel” captionposition=”bottom-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none”]

 

Testritten

Deutsche Bahn maakte de plannen bekend ter gelegenheid van testritten door de Kanaaltunnel. Voor het eerst kwam Duitse ICE aan op het station Saint Pancras, de plek waar Eurostar twee weken eerder zijn nieuwe trein toonde. Eurostar koos voor de Duitse Siemens Velaro en niet voor Alstom, de Franse fabrikant. Inmiddels heeft die laatste een klacht ingediend bij het High Court in Londen om de aanbesteding van Eurostar voor de nieuwe treinen ongeldig te laten verklaren. Alstom vindt dat het nieuwe materieel niet voldoet aan de speciale veiligheidseisen die voor de 54 kilometer lange Kanaaltunnel gelden. De Franse regering steunt Alstom. Pikant detail is dat Eurostar voor 55% eigendom van de Franse Spoorwegen is, die op haar beurt weer voor 100% eigendom zijn van de Franse Staat. De CIR-commissie, belast met de veiligheid, had eerder dit jaar een principeakkoord gegeven voor de nieuwe treinen. Waarop de Franse regering deze week het hoofd van de CIR ontslagen heeft en vervangen door iemand die dichter bij de regering staat. De testen van DB en Siemens de afgelopen dagen in de tunnel zijn zeer goed verlopen, maar er zal nog flink wat water door het Kanaal stromen voordat Nederlanders in Duitse treinen rechtstreeks met een Franse maatschappij naar de Britse hoofdstad kunnen scheuren.

2 comments
  1. Er is ook nog een andere improvisatie mogelijk voor dat inchecken als je de Schengen-zone wil verlaten. Bouw een ouderwets rijtuig om en gebruik die als incheckperron. Sloop de stoelen eruit en maak er wachtruimtes van zoals bij de gates op Schiphol. Iedereen stapt in de achterste helft in op CS waar je de scanners in zet. Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol is het toch boemelen; daar heeft het geen zin om de snelle trein te laten rijden. De laatste-moment-instappers kunnen zelfs al rijdend nog ingecheckt worden als die scanners het geboemel aan kunnen. Op het rangeerterrein bij Hoofddorp (zie link) zet je de voorste helft met ingecheckte passagiers (ondertussen al Engels grondgebied) strak langs de snelle trein met een smal gelijkvloers perron ertussen. Iedereen heeft zich in een speciale wachtruimte met begeleidende host in het rijdende perron al bij de juiste deur verzameld en loopt in twee stappen het perron over en het juiste compartiment binnen in de snelle trein. Er staan natuurlijk weer hoge hekken omheen, want het is Engels grondgebied. Als iedereen overgestapt is gaat het hek open en rijd de trein even achteruit terug naar station Hoofddorp, dan weer vooruit de HSL-baan op die daar begint (zie link).

  2. Er is ook nog een andere improvisatie mogelijk voor dat inchecken als je de Schengen-zone wil verlaten. Bouw een ouderwets rijtuig om en gebruik die als incheckperron. Sloop de stoelen eruit en maak er wachtruimtes van zoals bij de gates op Schiphol. Iedereen stapt in de achterste helft in op CS waar je de scanners in zet. Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol is het toch boemelen; daar heeft het geen zin om de snelle trein te laten rijden. De laatste-moment-instappers kunnen zelfs al rijdend nog ingecheckt worden als die scanners het geboemel aan kunnen. Op het rangeerterrein bij Hoofddorp (zie link) zet je de voorste helft met ingecheckte passagiers (ondertussen al Engels grondgebied) strak langs de snelle trein met een smal gelijkvloers perron ertussen. Iedereen heeft zich in een speciale wachtruimte met begeleidende host in het rijdende perron al bij de juiste deur verzameld en loopt in twee stappen het perron over en het juiste compartiment binnen in de snelle trein. Er staan natuurlijk weer hoge hekken omheen, want het is Engels grondgebied. Als iedereen overgestapt is gaat het hek open en rijd de trein even achteruit terug naar station Hoofddorp, dan weer vooruit de HSL-baan op die daar begint (zie link).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

War?

Last week I read an article in one of my favourite newspapers, The New York Times, about the…