Dark Light
De Europese Unie moet steeds meer doen met minder geld. Een Europese belasting lijkt onvermijdelijk.

Deze week behandelt het Europees Parlement de nieuwe begroting voor de EU. En die verkeert al tien jaar in een crisis, zei gisteren MEP Alain Lamassoure (EPP), voorzitter van de Commissie Begroting van het Europees Parlement. Het Parlement wil de nieuwe macht gebruiken die het heeft gekregen in het Verdrag van Lissabon voor nieuwe financieringsmogelijkheden. Maandag gooide het Parlement de knuppel in het hoenderhoek. Zolang de lidstaten het Parlement niet de kans geven eigen inkomstenbronnen aan te boren, dan zal het de begroting van 2011 niet goedkeuren. Het besluit werd genomen met instemming van alle fractieleiders in het Parlement.

Brussel wil al langer een eigen Europese belasting invoeren. Het voordeel daarvan is dat het Europees budget dan minder afhankelijk wordt van nationale politieke reflexen. De EU heeft nu een bescheiden begroting van 142,6 miljard euro voor 2011 (iets meer dan 1% van het Europees BBP en iets meer dan de helft van uitgaven van de Nederlandse rijksoverheid die voor het komend jaar 254,7 miljard bedragen). Het budget is de laatste tien jaar nauwelijks gegroeid, terwijl de activiteiten van de EU juist enorm zijn toegenomen.

Een aantal lidstaten, zoals het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk de Nederlandse kruideniers, wil niets weten van meer geld voor de EU. In het regeerakkoord van het grijze mannenkabinet Rutte-Verhagen, dat vandaag aan de slag gaat, staat de ambitie dat Nederland een miljard minder moet gaan afdragen. De PVV, die wel in het Europarlement zit, maar geen onderdeel uitmaakt van een fractie, wil niets weten van een EU-belasting: “Meneer Lamassoure wil graag meer geld voor zijn Europese hobbies en is dus boos op de PVV en de soevereine lidstaten”, schrijft MEP Lucas Hartong (die zelf voor zijn Europese hobby €7.800 bruto per maand opstrijkt) op de PVV-website.

MEP Wim van de Camp (CDA-EPP) wees er twee weken geleden al fijntjes op dat Nederland jaarlijks 20 tot 30 miljard euro verdient aan de EU. Wim van de Camp: “Een afdracht van 2 miljard is dan een zeer rendabele investering.” Volgende week stemt het Parlement tijdens zijn plenaire vergadering in Straatsburg over zijn standpunt over de begroting van 2011. Het belooft een spannende sessie te worden.

Creative Commons License Foto credit: Christopher Elison

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Salute to Julius

A gentle spring breeze is coming in from the dunes just behind me. On the beach below, a little boy is…
David Cameron

Cameron attacks Juncker

Cameron’s fight to knock out Jean-Claude Juncker, a former Luxemburg PM and the European People’s Party’s candidate for the job of the presidency of the European Commission, is getting nastier.