Dark Light
Edammer en Goudse kaas krijgen van de EU een beschermde status. De Europese Commissie heeft Gouda Holland en Edam Holland namelijk erkend als zogenoemde Beschermde Geografische Aanduiding. Dat betekent dat deze kazen in Nederland zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse koeien en op traditionele manier zijn bereid en natuurlijk gerijpt.

Edammer en Goudse kaas krijgen van de EU een beschermde status. De Europese Commissie heeft Gouda Holland en Edam Holland namelijk erkend als zogenoemde Beschermde Geografische Aanduiding. Dat betekent dat deze kazen in Nederland zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse koeien en op traditionele manier zijn bereid en natuurlijk gerijpt.

Dat liet een woordvoerder van demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) donderdag weten. Het Europese keurmerk zorgt ervoor dat alleen kaas uit Nederland voortaan het logo ‘Gouda Holland’ of ‘Edam Holland’ mag voeren. Dat houdt in dat kaasfabrikanten elders ter wereld hun producten niet meer zo mogen noemen. Ze mogen wel varianten op die namen blijven gebruiken. ,,Het is goed dat de consument duidelijkheid krijgt over kwaliteit en oorsprong met de beschermde benamingen”, aldus Verburg. ,,Dat biedt ook in het buitenland duidelijkheid en kansen voor de export.’’

Export

Nederland exporteert miljoenen kilo’s Gouda- en Edammerkaas naar het buitenland. De Beschermde Geografische Aanduidingen Gouda Holland en Edam Holland kunnen alleen worden gebruikt als is voldaan aan de strenge, door de Nederlandse Zuivel Organisatie en de producenten opgestelde eisen die door Brussel zijn goedgekeurd. De namen Gouda Holland en Edam Holland zijn begin jaren vijftig van de vorige eeuw vastgelegd voor kazen met een bepaalde samenstelling en bereidingswijze. In 2009 produceerde Nederland 712 miljoen kilo kaas waarvan nu 350 miljoen kilo onder de beschermde naam valt. Van de productie gaat twee derde de grens over.

Goudse en Edammer trots

Het stadsbestuur van Gouda is trots op deze erkenning. ,,Het geeft een impuls aan de producenten van kaas in de regio. De beschermde status zorgt ervoor dat je beter grip kunt hebben op de kwaliteit van deze kaas’’, licht de Goudse wethouder Hans van den Akker (Economische Zaken) toe.

,,Een mooie en eervolle vermelding”, reageerde wethouder Wim Runderkamp (Economische Zaken) van de gemeente Edam-Volendam. ,,We gaan met de Stichting Kaasmarkt Edam nadenken hoe we dit volgend jaar kunnen inzetten bij de promotie van de kaasmarkt in Edam.” Hij vindt het van groot belang voor de fabrikanten. ,,Zij weten nu dat er niemand zomaar onder dezelfde naam kaas op de markt mag brengen. Het kaf wordt zo van het koren gescheiden.”

Foto: Juan Rubiano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Salute to Julius

A gentle spring breeze is coming in from the dunes just behind me. On the beach below, a little boy is…