Dark Light
In alle Franse media wordt uitgebreid stilgestaan bij de verkiezingen in Nederland vandaag. Alle ogen waren vooral gericht op Wilders, maar de blik is nu wat ruimer.
Libération van vandaag

In alle Franse media wordt uitgebreid stilgestaan bij de verkiezingen in Nederland vandaag. Alle ogen waren vooral gericht op Wilders, maar de blik is nu wat ruimer. Het zijn de eerste Parlementsverkiezingen in de eurozone sinds de financiële crisis toesloeg. Er heerst in Frankrijk verbazing over de enorme omslag die de afgelopen weken heeft plaatsgevonden, vooral de ‘val’ van Wilders in de peilingen. De Fransen vragen zich ook af wat de Nederlanders toch bezielt: het is immers een van de rijkste landen ter wereld, met de laagste werkloosheid van de EU. Niets aan de hand dus. Een kleine selectie uit de Franse pers van vandaag.

Le Figaro
IN ALMERE VERLOOR DE POPULIST GEERT WILDERS ZIJN GLANS
In tegenstelling tot de Franse slaapsteden, heeft Almere niets onmenselijks, schrijft het mild gestemde dagblad Le Figaro. Het is niet lelijk, maar er is geen ziel. Een besnorde barman in Almere zegt “Vorige keer heb ik wel PVV gestemd. Niemand wil regeren met Wilders en ik heb een hypotheek. De VVD heeft gezegd dat de hypotheekrenteafrek niet wordt afgeschaft, dus ik stem VVD.” De fout van Wilders na de overwinning bij gemeenteraadsverkiezingen was om elke coalitie af te wijzen. Volgens de krant zijn de Liberalen favoriet.

Libération
NEDERLAND: HET VERLOREN PARADIJS VAN DE TOLERANTIE
De Nederlandse maatschappij twijfelt over de waarden die bij hun maatschappij horen. Een Française die al jaren in Amsterdam woont vertelt dat ze vroeger Engels kon spreken tegen ambtenaren, maar dat die tijd voorbij is. “Het idee van tolerantie is een intellectuele constructie van Spinoza die niets te maken heeft met het dagelijks leven. De Nederlander is niet tolerant, maar nuchter”, vertelt Simon Verwer, filosofieleraar. Een grotere bedreiging voor Nederland is volgens Rudi Wester het groeiend aantal “nouveaux riches in Den Haag en Amsterdam die denken dat ze alles mogen, die schreeuwen op straat en alleen aan zichzelf denken.” Job Cohens ‘eiland van rust’ is ver te zoeken. Volgens het dagblad is de hoop voor Cohen vervlogen door slechte communicatie en onhandigheid.

RTL Radio
Volgens het best beluisterde radiostation van Frankrijk is de verkiezing een ouderwetse tegenstelling links-rechts. De kansen van Wilders om in de regering te komen zijn volgens RTL klein: “Afgezien van zijn immigratiepolitiek heeft Wilders niets voorgesteld.” RTL ging naar Rotterdam en verbaast zich over de aparte scholen voor moslims en het feit dat de burgemeester van de tweede stad van het land geboren is in Marokko, terwijl er toch een grote aanhang is voor de xenofobe PVV.

France-Info
Het Franse equivalent van Radio 1 bezocht eveneens Rotterdam. Zelfs tijdens de ergste crisis, gaat het nog best goed met de Rotterdamse haven en met de rest van het land. Op alle fronten scoort het land het beste van de EU, dus waarom krijgt de economie dan zoveel aandacht? Luister hier.

TF1
DE CRISIS TOONT DE BEPERKINGEN VAN EXTREEM RECHTS
Nederland heeft het kapitalisme uitgevonden en iedere partij is kapitalistisch. De campagne ging dus niet over het economische model, maar meer over de verdeling van rijkdom. Een stem op Wilders is geen racistische stem, maar een stem tegen de Islam. Wilders zal zijn zetelaantal verdubbelen, maar als hij in een regeringscoalitie komt, is dat zeer slecht voor het beeld van Nederland in het buitenland.

La Croix
EXTREEM-RECHTS VERLIEST PUNTEN
De PVV kan volgens de peilingen haar zetels verdubbelen. Ook al is dat een uitstekende score, het is lager dan een paar maanden geleden werd aangekondigd, toen de PVV de peilingen aanvoerde. De reden voor deze draai: de alomtegenwoordigheid van de economische crisis in de verkiezingsdebatten. Wilders werd gedwongen zich op een gebied te begeven dat hij niet kende, waardoor het favoriete onderwerp van de PVV, de immigratie, op de achtergrond kwam. Vanaf toen heeft hij terrein af moeten staan aan de traditionele partijen: de arbeiderspartij, de christen-democraten en vooral aan de liberalen.

Le Monde
Mark Rutte, de leider van de liberalen, favoriet voor de verkiezingen
Voor de kwaliteitskrant Le Monde heeft de VVD een “radicaal maar geloofwaardig” programma. Tijdens de campagne lonkte de VVD wel naar het electoraat van de PVV met het aankondigen van een aantal harde maatregelen op het gebied van immigratie. De daling van Wilders in de peilingen komt ook volgens Le Monde door het onderschatten van het belang van de economie door de PVV in deze verkiezingsstrijd.

RFI
Volgens de Franse Wereldomroep, RFI, staan de verkiezingen in het teken van de crisis. Habib Elkaddouri van de stichting Marokkanen in Nederland is niet bang voor Wilders en vol vertrouwen: “Zoals zoveel Marokkanen en moslims denk ik dat de wet sterk genoeg is om ons te bescherment. We roepen op om te stemmen op die partijen die onze rechten waarborgen.”

France 24
De internationale nieuwszender France 24 volgt de Nederlandse verkiezingen de hele dag op de voet. Uw eigen correspondent legde het Franstalige deel van de wereld vanmorgen uit hoe het toch zit met die verwende kinderen in de polder. Zie hier.

Overige media
Een site voor Turken in Frankrijk, Turquie News is verheugd dat Yeşim Candan, een van oorsprong Turkse dame een partij leidt (Partij 1). Het weekblad NouvelObs merkt op dat een nek-aan-nek resultaat tot een lange formatieperiode kan leiden. Le Point bezocht eveneens Almere, waar de “moslims bang zijn voor de score van Geert Wilders“. De Franse historicus Christophe de Voogd vindt, terecht, dat de partijen een anti-europa campagne hebben gevoerd. Dat zegt hij tegen de website Toute l’Europe. “Sinds 2002 bevindt Nederland zich in een zeer politiek instabiele periode”, zegt De Voogd. Hij verbaast zich over het feit dat “in tegenstelling tot de andere Europese liberale partijen, de VVD (onder invloed van de eurosceptische Bolkestein) het toch al bescheiden Europees budget wil verminderen.”

Tot slot: volgens de krant Ouest-France zijn de Nederlandse kiezers overtuigd van noodzaak van ingrijpende maatregelen, want “de rellen onder de Acropolis hebben het polderland zo getraumatiseerd, dat zij klaar zijn voor de bezuinigingen.” Een enigszins theatrale voorstelling van zaken, gezien het feit dat de meeste Nederlanders niet eens weten waar de Acropolis ligt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts