Dark Light
Manga’s zijn razendpopulair in Frankrijk, maar één Japanse stripserie spant deze maanden de kroon.
Een illustratie uit Les Gouttes de Dieu
Een illustratie uit Les Gouttes de Dieu

Terwijl officiële duwers de passagiers de overvolle metrotreinen induwen, staan velen geconcentreerd te lezen. Niet gebogen over sudoku of één van de vele gratis dagbladen, maar over een manga. We zijn hier niet in Tokio, maar in Parijs en de manga in kwestie gaat over wijn. “Les gouttes de dieu”, De druppels van God, zoals de manga heet, is sinds het eerste deel vorig jaar zomer verscheen een enorm succes in Frankrijk. Tienduizenden exemplaren gaan er van ieder deel over de toonbank.

Het omslag van deel één
Het omslag van deel één

Het stripverhaal is geschreven door Tadashi Agi (het pseudoniem van een broer en een zus die samenwerken) en getekend door Shu Okimoto. In De druppels van God laat een beroemde wijnkenner een testament na aan zijn twee zonen. Om de erfenis te krijgen moeten zij twaalf raadsels oplossen rondom de beste twaalf wijnen van de wereld. Het doel is uiteindelijk een 13e mysterieuze wijn te vinden, de goddelijke druppels. De helden van het stripverhaal raken verstrikt in achtervolgingen, enquêtes en andere avonturen, die spannend genoeg zijn om menig Parijse metroreiziger doen vergeten dat hij al lang had moeten overstappen.

De succesvolle manga slaat twee vliegen in één klap. Het is een wijncursus voor beginners, maar voor veel volwassenen ook de eerste keer dat zij een manga lezen. En dat komt mooi uit voor zowel de uitgever als voor de wijnboeren. Door het succes van de Goddelijke Druppels, neemt ook de verkoop van dure Bourgognes toe. Fransen gaan nog net niet naar hun bars à vin met de manga onder hun arm, zoals de Koreanen, maar de manga is wel onderwerp van gesprek aan vele hoofdstedelijke tafels.

Tot nu toe zijn er zeven delen in Frankrijk verschenen. De wijn- en mangaliefhebbers in de polder moeten zich helaas beperken tot de Franse versie. Uitgeverij Glénat is voorlopig nog niet van plan om de Druppels van God in het Nederlands uit te brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Adriaan Jaeggi overleden

Adriaan Jaeggi is overleden, lees ik zojuist op de webzijde van Het Parool. Dat is een schok. Al had ik hem al lang niet meer gesproken, aan Jaeggi bewaar ik uitsluitend goede herinneringen.

Fast Food Nation

Although I admit to sin maybe once every two months, I think Fast and Food are two words…

Schott's Misc.

In an era before the Internet and Cable Television, people had encyclopedias to learn about things. It’s not…