Dark Light

Een jaar na de affaire rondom de trader Jérôme Kerviel is er volgens het dagblad Libération opnieuw een schandaal bij de Franse bank Société Générale.

Dit keer zou een volledige afdeling van het filiaal Société Générale Asset Management (SGAM) de mist in gegaan zijn. Het zou gaan om SGAM Alternative Investments, SGAM AI, een ‘staat binnen de staat’ die aan iedere interne controle ontsnapt. SGAMAI investeert in ‘creatieve’ financiële producten die voor velen ondoorgrondelijk zijn. Vanaf 2007, als de subprime crisis losbreekt, beginnen investeerders hun geld op te eisen. Volgens Libération is er in acht weken zes miljard euro teruggetrokken. In tegenstelling tot andere banken gaat SGAM AI toch door met de riskante producten en weigert de aanstormende crisis als een gevaar te zien. De bank neemt begin 2008 het risico over en schrijft dan 10,4 miljard euro aan ‘rotte’ tegoeden in de boeken.

Bestuursvoorzitter Daniel Bouton

bouton.jpgIn april en juni 2008 stuurt de leiding van SocGen de eerste mensen bij SGAM AI de laan uit en volgens het dagblad zullen de komende maanden nog honderden mensen ontslagen worden bij SGAM AI.

De bank ontkent vanmiddag dat er sprake is van een nieuw schandaal en zegt in een communiqué dat Libération zich vergist en dat het verlies bij SGAM in 2008 ‘slechts’ 258 miljoen euro na belasting bedroeg. De journalist Nicolas Cori, die voor Libération onderzoek deed naar het nieuwe schandaal, reageert op zijn blog hoe hij tot zijn conclusies gekomen is en handhaaft de beweringen, ook omdat Société Générale eerder reageerde op zijn schriftelijke vragen.

Het nieuwe schandaal is een argument voor de verdediging van Kerviel, die handhaaft dat Kerviels geval niet alleen staat en dat er bij Société Générale de laatste jaren veel meer afdelingen de fout in zijn gegaan.

[geo_mashup_map]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.