Dark Light
Ieder jaar komen duizenden vluchtelingen op weg naar Engeland niet verder dan Calais. Regisseur Philippe Lioret maakte een boeiende film over de problematiek.

Simon (Vincent Lindon) is een badmeester die tegen zijn zin middenin een scheiding zit. In zijn zwembad komt Bilal (Firat Ayverdi), een jonge Koerdische vluchteling, zwemles nemen. Al snel blijkt waarom: de jongen wil het Kanaal overzwemmen om bij zijn geliefde te zijn die hij drie jaar daarvoor in Massoul heeft ontmoet. Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen de twee, als Vincent de erbarmelijke omstandigheden ontdekt waaronder asiel- en gelukzoekers van buiten de EU naar Engeland proberen te komen, maar uiteindelijk strandden in Calais.

welcome2Welcome is een film over het Europa van nu. Waarin een Europees paspoort het verschil betekent tussen een welvarend leven of verstikking in een vrachtwagen op zoek naar geluk. Op het spel van de acteurs valt niets aan te merken. De gekwelde zweminstructeur, de jonge hoopvolle vluchteling, de cynische inspecteur, of de gekwelde hulpverleenster: iedereen is geloofwaardig, nergens is sprake van geforceerd acteren, voor een Franse film een hele prestatie. Vooral de veelbelovende debutant Firat Ayverdi maakt grote indruk.

De film is in Frankrijk onderwerp van polemiek, omdat een verband wordt gelegd tussen de huidige aanpak van ‘illegalen’ en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. In een interview met het dagblad La Voix du Nord vergeleek regisseur Philippe Lioret de jacht op immigranten met de jodenvervolging. “Ik heb het gevoel dat ik het verhaal verteld heb van iemand die een jood heeft beschermd in 1943, zei de regisseur, dit tot ergernis van de minister van immigratie, Eric Besson. Ondanks, of dankzij de polemiek, opende de film gisteren in Parijs het best van alle premières deze week.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.