Dark Light

fake
Creative Commons License foto: autoreverse tiramisù

Na een bijna twee jaar durende rechtszaak heeft de Parijse handelsrechtbank gisteren eBay veroordeeld tot het betalen van 38,6 miljoen euro schadevergoeding aan de Franse groep LVMH. De veilingwebsite krijgt de boete voor het aanbieden van nagemaakte merkproducten zoals tassen, lippenstiften, parfums en kleding.
Volgens het vonnis heeft eBay ernstige fouten gemaakt door niet voldoende te controleren of er illegale transacties op de site plaatsvinden waardoor de merken van LVMH financiële- en imagoschade hebben opgelopen.

De uitspraak betreft verschillende merken van de groep. Zo krijgt het tassenmerk Louis Vuitton Malletier 19,12 miljoen euro, Dior Couture 15,3 miljoen en zijn er kleinere bedragen voor de parfummerken Dior, Guerlain, Givenchy en Kenzo. EBay moet de verkoop van de LVMH-producten onmiddellijk staken op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per dag. LVMH had 50 miljoen euro geëist. Het is niet de eerste veroordeling van eBay, ook al waren de boetes tot nu toe bescheiden. Vorige maand moest eBay 20.000€ betalen aan het eveneens Franse merk Hermès voor het aanbieden van vervalste tassen van en in maart kregen ook de cosmeticamerken Lancôme en L’Oréal kleine schadevergoedingen. L’Oréal heeft nog een andere rechtszaak lopen tegen de praktijken van eBay in vijf landen en vorig jaar hebben juwelenmerk Tiffany en horlogemaker Rolex eBay succesvol aangeklaagd. EBay zegt in een verklaring te blijven strijden voor de rechten van consumenten en verkopers. Sinds 2006 zoekt eBay actief op de site naar vervalste artikelen. “Zodra er nagemaakte producten op onze site worden aangeboden, verwijderen we ze,” liet eBay Frankrijk na de uitspraak weten. De namaak is volgens eBay echter niet de voornaamste reden voor LVMH om naar de rechter te stappen “LVMH wil gewoon niet dat andere sites dan die van hun eigen groep de merkproducten online verkopen. Ze willen eerlijke eBay-handelaren uit de markt drukken.”

Het vonnis is opmerkelijk omdat eBay aansprakelijk wordt gesteld voor het handelen van derden via de veilingsite. Ook krijgt LVMH nu het alleenrecht geeft om te beslissen wie hun (echte) producten verkoopt. Met de nieuwe uitspraak zouden nagemaakte LVMH-producten in andere landen aangepakt kunnen worden. Dat betekent dat het Franse vonnis op termijn ook gevolgen kan hebben voor de Nederlandse site Marktplaats.nl, een dochter van eBay. Gisteravond waren er nog meer dan 900 ‘echte’ Louis Vuitton-artikelen te koop op Marktplaats.nl, waarvan sommige voor zeer lage prijzen. Marktplaats.nl was gisteravond onbereikbaar voor een reactie op de specifieke Nederlandse situatie, maar sluit zich aan bij het officiële standpunt van eBay Frankrijk. EBay gaat in hoger beroep.

Dit artikel stond ook in De Pers.

2 comments
  1. Als ze nu maar niet het downloaden van muziek en films en dergelijke gaan aanpakken. Want een tasje, OK, maar als je veel films kijkt is het wel fijn dat je die ook goed kunt downloaden.

  2. Als ze nu maar niet het downloaden van muziek en films en dergelijke gaan aanpakken. Want een tasje, OK, maar als je veel films kijkt is het wel fijn dat je die ook goed kunt downloaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts