Dark Light

AbsolutDe Zweedse staat verkoopt haar alcoholproducent Vin & Spirit, de maker van Absolut Vodka, aan het Franse Pernod Ricard. Absolut is via een veiling verkocht en Pernod Ricard stak met een verrassend hoog bod drie concurrenten de loef af. Analisten verwachtten vooraf een opbrengst die zou liggen tussen de 4,2 à 4,8 miljard euro, maar uiteindelijk bleken de Fransen 5,626 miljard euro voor het wodkamerk over te hebben. Met de overname wordt Pernod Ricard bijna, maar net niet, de grootste maker van sterke dranken ter wereld. De grootste is nu nog Diageo.

Op de drankenmarkt woedt sinds begin dit jaar een overnamekoorts. Diageo nam begin februari voor ruim 500 miljoen euro een 50%-belang in de Nederlandse wodka-maker Ketel One. Concurrent Diageo blijft wereldwijd marktleider, maar het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 2 wordt steeds kleiner. Na de overname produceert Pernod Ricard 91 miljoen vaten van 9 liter, en Diageo 93 miljoen liter. De nummer één-positie lijkt dus voor Pernod Ricard in zicht.

Beleggers waren niet echt tevreden over de overname: het aandeel Pernod Ricard daalde met 3,75% en eindigde vandaag op 65,54€ op de Parijse effectenbeurs. Het aandeel Diageo daalde licht vanmiddag bij opening van Wall Street.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.