Dark Light

PhoneautographNa de uitvinding van fotografie en film, zijn de Fransen nu ook officieel de uitvinders van geluidsopname. De Parijse uitvinder Edouard-Leon Scott de Martinville nam met zijn phonoautographe op 9 april 1860 tien seconden van het liedje Au clair de la lune op. De opname was nooit bedoeld om weer teruggespeeld te worden. Een groep Amerikaanse wetenschappers zijn er nu in geslaagd om de opname terug te spelen. Bijna een dozijn phoneautogrammen werden in februari teruggevonden in de bibliotheek van de Académie des Sciences. Door hoge resolutie scans van de documenten te maken zijn de opnames met moderne computertechniekenomgezet in echt geluid.

De opnamen zijn zeventien jaar ouder dan die door Thomas Edison op zijn phongraaf gemaakt werden in 1877.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts