Dark Light

MR73

MR73 (FR, 124′) van Olivier Marchal. Met Daniel Auteuil, Olivia Bonamy, Gérald Laroche, Catherine Marchal. Officiële site

De aan de drank verslaafde rechercheur Louis Schneider (een sterke rol van Daniel Auteuil) kaapt in een dronken bui een bus. Hij wordt opgepakt door een arrestatieteam, maar door zijn goede staat van dienst komt hij er met een berisping af. Ondertussen heeft een seriemoordenaar al een aantal slachtoffers gemaakt en is Schneider de enige die de zaak kan oplossen. Het verleden komt bovendrijven in Schneiders herinneringen, maar ook in de ontmoeting met Justine (Olivier Bonamy). Vijfentwintig jaar eerder heeft Schneider de moordenaar opgepakt die de ouders van Justine en haar zusje op beestachtige wijze vermoord heeft. Wegens goed gedrag komt de moordenaar nu vervroegd vrij. Justine neemt contact op met Schneider om te weten wat er precies gebeurd is. Zowel Schneider als Justine proberen een manier te vinden om als zich als eenlingen staande te houden.

MR73MR 73 is een zwarte en sombere film die de duistere kant laat zien van de politie. Het politiebureau en de gevangenis zien er uit als die van een derde wereldland. Regisseur Olivier Marchal is zelf rechercheur geweest dus gevreesd moet worden dat de situatie in de werkelijkheid niet veel beter is. Marchal tekende eerder de veelbejubelde film 36 Quai d’Orfèvres, en bewijst zich met MR73 als één van Frankijks kundigste genre-regisseurs. De film eindigt met een grootse finale die op het randje van grotesk zweeft, maar waardoor de toeschouwer zich uiteindelijk toch laat meeslepen. De titel slaat op de revolver die in 1973 gemaakt werd door wapenfabrikant Manurhin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.