Dark Light

A330 Tanker

De Europese vliegtuigbouwer EADS heeft in een consortium met het Amerikaanse Northrop Grumman een enorm contract van de Amerikaanse luchtmacht in de wacht gesleept. Het gaat in eerste instantie om 179 tankvliegtuigen van het type KC-45A, die afgeleid zijn van het passagierstoestel A330. De onderdelen zullen voor het grootste deel worden gemaakt in de verschillende fabrieken van EADS verspreid over Europa. Die onderdelen zullen dan verscheept worden naar de VS, waar ze in Arizona in een nieuwe fabriek van EADS worden geassembleerd. De A330 is niet alleen goedkoper, maar ook technisch geavanceerder dan het concurrerende vliegtuig van Boeing.

Het is een spectaculaire overwinning op aartsrivaal Boeing, die nu voor de 3e keer naast dit lucratieve contract grijpt. De 1e keer was bij de aanbesteding die plaatsvondt vlak na 11 september 2001. Boeing won toen aanvankelijk het bedrag, maar door onderzoek van Senator John McCain, nu presidentskandidaat van de Republikeinen, kwam men er achter dat het contract veel te duur was, en dat de Amerikaanse belastingbetaler zes miljard euro te veel betaalde voor een verouderd vliegtuig. De tweede keer was in 2003. Ook toen zou Boeing het tankvliegtuig gaan maken, maar de hoge medewerker van het Pentagon die over de aankopen moest beslissen was door Boeing omgekocht met de belofte van een baan voor haar en een aantal familieleden.

Regeringsleiders Nicolas Sarkozy, Gordon Brown en Angela Merkel hebben achter de schermen ook meegewerkt aan de Amerikaanse keuze voor het Europese tankvliegtuig. De landen zullen dezelfde toestellen bestellen om een betere samenwerking tussen de Amerikaanse en Europese legers mogelijk te maken.

Het besluit van Luchtmacht heeft tot veel negatieve reacties geleid van de nationalistische Amerikanen. Het besluit zou banen kosten en het vliegen van ‘buitenlandse’ toestellen zou in oorlogstijd zelfs gevaarlijk zijn voor de nationale veiligheid. Hoe het ook zij, de tijd van de ‘freedom fries’ lijkt definitief achter ons te liggen. De Amerikaanse Marine wordt reeds gevoederd door het Franse Sodexho en de Amerikaanse landmacht heeft 322 helicopters besteld bij Eurocopter, ook een filiaal van EADS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.