Dark Light

Tribunal Grande Instance Créteil

De pittoreske rechtbank in het al even pittoreske Créteil

De Openbare aanklager van de Republiek, Jean-Charles Bosc, heeft vandaag voor de rechtbank in Créteil acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de zes leden van de organisatie L’Arche de Zoé. De rechter boog zich vandaag over de vervangende straf die de zes leden van de organisatie L’Arche de Zoé in Frankrijk zullen krijgen voor de acht jaar dwangarbeid waartoe de zes op 25 december j.l. in Tsjaad zijn veroordeeld. De verdediging eiste dat de straf geannuleerd wordt, omdat het proces heeft plaats gevonden in een ondemocratisch land.
De zes werden veroordeeld vanwege het smokkelen van 103 vermeende weeskinderen uit Darfur. In Frankrijk zouden de kinderen moeten worden opgevangen dor gastgezinnen, maar de organisatoren werden opgepakt toen zij van het vliegveld wilden vertrekken. Samen met collega Olivier van Beemen was ik vanmorgen vanaf 9 uur paraat in de rechtbank. De zes verdachten werden binnengelaten in een grote glazen kooi en hadden zichtbaar te lijden onder hun al vier maanden durende detentie, eerst in Tsjaad en sinds eind december in Frankrijk. De leider van de organisatie, Eric Bréteau, was ernstig verzwakt door zijn nog steeds voortdurende hongerstaking en werd door twee verplegers naar de verdachtenbank begeleid.

In de hal van de rechtbank was zeer veel binnen- en buitenlandse pers aanwezig, maar ook tegenstanders van L’Arche de Zoé. Sommigen schreeuwden ‘Pedofielen’ en ‘Levenslang’, terwijl familie van de zes veroordeelden aandacht vroegen voor de schending van de mensenrechten van de zes. De Ark van Zoé blijft op het standpunt dat er gehandeld werd met de beste bedoelingen en uit humanitaire overwegingen. De rechter doet 28 januari uitspraak in de zaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.