Dark Light

juges

De Franse onderzoeksrechters zijn er klaar voor

Vannacht om middernacht kwam er dan echt een einde aan de veertigjarige politieke carrière van Jacques Chirac. Vanaf nu is hij een gewone burger en dat zal niet meevallen. Allereerst is er namelijk het feit dat Chirac met een pensioen van slechts 30.000€ per maand er nog niet in geslaagd is om geschikte huisvesting te vinden. Gelukkig is de Libanese familie Hariri zo vriendelijk om een appartement van 180m2 aan de Chiracjes beschikbaar te stellen. Aan de lommerrijke Quai Voltaire, tegenover het Louvre, op nummer 3 om precies te zijn. Dat onderdak is vooralsnog tijdelijk. Om te werken heeft Chirac daarnaast de beschikking over een bureau op 119 rue de Lille, en daarmee wordt hij de buurman van het Institut Néerlandais op nummer 121.

Ten tweede, veel belangrijker: sinds vannacht is Jacques Chirac een gewone burger en is er een einde gekomen aan twaalf jaar presidentiële onschendbaarheid, die volgens artikel 67 van de Franse Grondwet een maand eindigt nadat de macht is overgedragen aan de opvolger. Hij kan nu opgeroepen worden door de onderzoeksrechters in een aantal zaken, eerst als getuige, later wellicht als verdachte.

Chirac is betrokken bij een geval van illegale partijfinanciering in de tijd dat hij burgemeester was van Parijs (1988-1995). Er stonden in die tijd mensen op de loonlijst van de gemeente Parijs, maar de salarissen van die fake-medewerkers verdwijnen in de partijkas van de RPR. In een eerder proces is Alain Juppé al veroordeeld, maar die is ondanks zijn criminele verleden inmiddels begonnen aan zijn glorieuze comeback als nummer 2 van de regering Fillon. Daarnaast zou Chirac contant geld hebben aangenomen via de Sempap, een publiek-private onderneming van de stad Parijs. Ook zal Chirac zich wellicht moeten verantwoorden waarom hij gratis vluchten heeft gekregen van de maatschappij Euralair en tot slot heeft hij wellicht ook een aandeel in de bizarre en complexe affaire Clearstream. Volgens het weekblad Le Canard Enchaîné wordt Chirac morgenochtend al opgeroepen, maar de Parijse rechtbank heeft dat ontkend.

Uit een onderzoek van de krant Parisien Aujourd’hui en France blijkt vandaag dat 80% van de Fransen vindt dat Chirac berecht moet worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts