Dark Light

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot in ParijsOp de Conferentie voor de wederopbouw van Libanon heeft president Chirac uitgehaald naar Nederland. Hij vond het vreemd dat “zo’n rijk land zo weinig geld geeft”. Minister Bot, die Nederland vertegenwoordigde, vond dat het wel meevalt met de Hollandse zuinigheid, maar was not amused met de opmerkingen van Chirac. Luistert u naar het interview dat ik vanmiddag met Minister Bot had.

Wederopbouwconferentie Libanon
vlnr Condoleeza Rice, José Manuel Barroso, Eerste Minister van Libanon Siniora, Ban Ki-Moon, prins Saoud Al-Faisal en Jacques Chirac. © Foto: Stefan de Vries
Het is de derde conferentie voor Libanon in Parijs sinds 2001. De 40 landen en internationale organisaties hebben vandaag 7,6 miljard dollar toegezegd. Het hervormingsprogramma omvat het herstructureren van de overheidsfinanciën en het terugdringen van de staatsschuld die nu 180% van het BNP bedraagt.
Saudi Arabië was het gulst en kwam met 1,1 miljard dollar over de brug; de VS met 770 miljoen, de EU 500 miljoen, Frankrijk 500 miljoen, de Europese Investeringsbank 960, Duitsland 103 miljoen, Italië 120 miljoen en het Koninkrijk der Nederlanden heeft drie miljoen dollar aangeboden.

Er zit niet alleen een financiële kant aan de conferentie, maar ook een politieke. Zo moet de bijeenkomst vandaag leiden tot een sterke Libanese staat die op het hele grondgebied de soevereine macht heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts