Dark Light

Rwanda heeft zijn ambassadeur in Parijs teruggeroepen en de Franse ambassadeur in Rwanda de opdracht gegeven zijn koffers te pakken en het land te verlaten. De diplomatieke rel is veroorzaakt door het feit dat de Parijse rechtbank een opsporingsbevel heeft uitgevaardigd tegen president Paul Kagame van Rwanda. Die is betrokken bij de genocide in de jaren negentig en de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Volgens de Rwandese regering is de aanklacht een lege huls en gaat het om een politieke kwestie. Rwanda beschuldigt Frankrijk er nu van de Rwandese regering te willen vernietigen en ziet geen enkele reden meer om relaties te onderhouden met een vijandig land.

Frankrijk steunde in de jaren negentig de toenmalige president Juvénal Habyarimana, een hutu. Die kwam in 1994 om bij een aanslag op zijn vliegtuig, en het is deze aanslag waarvoor de huidige president, een tutsi, nu vervolgd wordt. De aanslag vormde het begin van de bloederige burgeroorlog. Frankrijk wordt door de Rwandezen regelmatig verantwoordelijk gehouden voor de genocide, omdat ze wapens geleverd zou hebben aan de hutu’s, die met Frankrijks steun, 800.000 tutsi’s om het leven hebben gebracht.

Frankrijk, en vooral onder president Jacques Chirac, is er altijd erg op gebrand om een belangrijke rol te spelen in Afrika. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld al de volledige schuld van Rwanda aan Frankrijk kwijtgescholden. En het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist benadrukt de dialoog met Rwanda open te willen houden. Rwanda zet de zaken op scherp en het is duidelijk dat de toch al moeizame relaties tussen Frankrijk en Rwanda een zeer gevoelige klap hebben gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts