Dark Light

Tot nader order gaan slechts tweehonderd Franse soldaten naar Libanon, en niet de 3000 à 3500 waar de VN op gehoopt hadden. De Franse ommekeer is vooral een signaal aan de Veiligheidsraad. Frankrijk vindt dat de VN-resolutie te onduidelijk is en eist garanties over de aard van de operatie, de verdeling van de manschappen en de bevoegheden van de soldaten. Dit heeft president Jacques Chirac laten weten in een telefoongesprek met Kofi Annan. Eerder trok Frankrijk de regie naar zich toe in de zoektocht naar een oplossing. Aan het begin van deze week leek het erop dat Frankrijk een leidende rol zou gaan spelen in de Unifil-troepenmacht, maar nu lijken de Fransen zich bedacht te hebben. Kofi Annan kon Chirac gisteren niet overtuigen om zo snel mogelijk 3.000 soldaten naar Libanon te sturen. De VN vrezen nu dat de nieuwe Franse opstelling een sneeuwbaleffect zal hebben op de bereidwilligheid van andere landen om troepen te leveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts