Dark Light

Zidane krijgt rode kaartAnderhalve dag na de verloren WK Finale speculeert heel Frankrijk over wat Zidane er toe heeft gebracht een kopstoot uit te delen aan de Italiaanse speler Materazzi. Maar het ongebrip van gisteren lijkt nu plaatsgemaakt te hebben voor bewondering. Uit een opinie-onderzoek van het dagblad Le Parisien blijkt dat 61% van de Franse bevolking Zidane vergeeft en er van uitgaat dat de kopstoot waarschijnlijk gerechtvaardigd was. Volgens het dagblad Libération is de kopstoot niet mooi, “maar meer dan dat: subliem”. Ook Chirac uitte gisteren zijn bewondering tegen Zidane, tijdens de lunch van het Franse elftal bij de president: “U bent een virtuoos, een mondiaal voetbalgenie.”

Volgens de Italiaanse televisie zou Materazzi een waterval aan beledigingen over Zidane uitgestort hebben, waaronder enkele aan het adres van Zidanes moeder en zus, maar hij zou Zidane ook voor terrorist uitgemaakt hebben. Die lezing komt overeen met de constatering van het Braziliaanse Globo TV. Dat liet drie dove jongeren kijken naar de beelden, en al liplezend constateerden zij dat Materazzi Zidanes zus voor prostituée uitschold. Volgens het Britse dagblad The Guardian, dat de hand wist te leggen op geluidsopnames waren het racistische opmerkingen. Zidane vraagt Materazzi of hij op wil houden aan zijn shirt te trekken. Materazzi reageert met “Houd je kop, enculé (=letterlijk: gekontneukte), je krijgt wat je verdient”. Zidane reageert echter niet en loopt weg. Vervolgens zou Materazzi gezegd hebben “Jullie verdienen dit allemaal, jullie moslims-enculés, vuile terroristen”. Dat is het moment waarop Zidane terugloopt en de kopstoot uitdeelt.

Zidanes agent Migliaccio heeft verklaard dat Zidane over een paar dagen uit de doeken zal doen wat Materazzi precies gezegd heeft, maar volgens de agent is het “iets heel ernstigs”. Materazzi ontkent racistische opmerkingen gemaakt te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.