Dark Light

Lights in the Dusk

Lights in the Dusk (FIN, 2006) 80 min. Regie: Aki Kaurismäki. Met Janne Hyytiäinen, Maria Järvenhelmi. Mijn waardering:

Koistinen is een beveiligingsbeambte in een winkelcentrum in Helsinki. Het is een looser. En als De man geeft alles op voor een mysterieuze blondine die uit het niets lijkt komen te vallen. Zij is er slechts op uit om hem de beveiliginscode van een juwelier te ontrafelen. Als ze daarin slaagt, belandt Koistinen niet veel later in de gevangenis. Hij is onschuldig, maar weigert de blondine te verraden. Na een jaar komt hij vrij, maar belandt al snel in de goot. Hoewel Kaurismäki in de promotiebrochure omschrijft de actrice omschrijft als de meest ‘callous woman in the history since Joseph L. Mankiewicz’s All About Eve’ (Kaursimäki meet zich niet met de minsten), heeft de actrice de emotionele diepgang van een plakje oude kaas.

De film sluit de ‘looser’-trilogie af van Kaurismäki. Finland is na Argentinië, Uruguay en Nederland het grootste tangoland. Uit luidsprekers klinkt dan ook steeds de tango, waaronder de compositie Volver (een knipoog naar de competitiefilm van Almodovar?) van Gardel. Maar de melancholieke Argentijnse muziek kan de noordelijke somberheid niet verdringen. Als Scandinaviërs zo depressief zijn, waarom maken ze er dan geen eind aan, in plaats van films te maken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.