Dark Light
De opening van het Filmfestival van Cannes is dit jaar de lang verwachte verfilming van het succesboek The Da Vinci Code. Maar de teleurstelling kon niet groter zijn.

De opening van het Filmfestival van Cannes is dit jaar de lang verwachte verfilming van het succesboek The Da Vinci Code. Maar de teleurstelling kon niet groter zijn. Het feit dat er 40 miljoen exemplaren van het boek zijn verkocht beloofde natuurlijk weinig goeds. (Elitair? Moi?) Mijn verwachtingen waren dan ook niet hoog gespannen. Na een travestie-opening in het Louvre, en een nauwelijks spectaculaire achterwaartse achtervolging door nachtelijk Parijs blijkt de Amerikaanse ambassade ineens op het Place Saint-Georges in het 9e arrondissement te liggen, terwijl die in werkelijkheid op een molotovcocktailworp afstand van het Louvre ligt. Maar goed, dat hoort bij de toelaatbare dichterlijke vrijheid van de verhalenverteller. Op het moment van de ontknoping, wanneer de weinig snuggere Robert Langdon (Tom Hanks) aan Sophie Neveu (Audrey Tautou) onthult dat zij de laatste nog levende afstammeling is van de oprichter van Christianism Inc. barstte de zaal tijdens de persvoorstelling in lachen uit. Dat was waarschijnlijk niet het bedoelde effect, noch van auteur Dan Brown, noch van Ron Howard. Bij de officiële wereldpremière dezelfde avond bleef het na afloop ijzig stil, daar waar het Cannespubliek normaal gesproken in ieder geval een beleefd applaus laat horen voor de aanwezige cast.

The Da Vinci CodeDe slechte ontvangst deed de fragiele en charmante Audrey Tautou in tweeën breken. Haar tranen stroomden vanuit het Festivalpaleis direct de Méditerranée in. Tautou kondigde aan dat ze gaat stoppen met acteren, omdat ze het circus beu is. Dat is jammer, want ondanks haar vreemde rolkeuze blijft ze een aardige actrice. De sleutel tot de ontknoping is het woord ‘Apple’. Het is echter niet aannemelijk dat de computerfabrikant uit Cupertino enige band met dit verhaal heeft. Daar acht ik Steve Jobs iets te intelligent voor. Uiteindelijk blijkt Marie-Madeleine, Jezus’ echtgenote, begraven te liggen onder het winkelcentrum Le Carrousel du Louvre. De laatste scène moet dat duidelijk maken, maar in plaats daarvan wordt ons ineens het onverklaarbare succes van The Da Vinci Code duidelijk: we zijn met open ogen in de val van een pyramidefonds gestapt!

[aside]The Da Vinci Code (USA 2006 152 min.) Regie: Ron Howard. Met Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno. Officiële site.[/aside]
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.