Dark Light

Tijdens zijn staatsbezoek aan India heeft Jacques Chirac zich vooral gepresenteerd als CEO van de BV Frankrijk. Op de laatste dag van zijn staatsbezoek aan India werden verschillende overeenkomsten gesloten. Zo zal AirIndia 43 Airbussen kopen, en hebben de twee landen een nucleaire samenwerking voor civiele doeleinden gesloten. De Franse onderneming Areva hoopt aan India de nieuwe Europese kernreactor EPR te kunnen leveren, op voorwaarde dat India de technologie niet gebruikt voor kernwapens.

De koopkracht van de spectaculair groeiende middenklasse trekt ook producenten als Chanel, Vuitton en Dior. In een land waar 300 miljoen mensen met minder dan 1 dollar per dag leven is de prijs van bepaalde luxeartikelen soms gelijk aan een heel leven werk. Frankrijk wil graag een aandeel van de nieuwe welvaart. Afgelopen herfst waren de twee landen al overeengekomen om hun onderlinge handel de komende vijf jaar te verdubbelen.

Vlak voor het vertrek van Chirac naar Azië kwam de relatie tussen India en Frankrijk onder zware druk te staan. Het afgedankte vliegdekschip Clemenceau dat op weg was naar een sloperij in India werd vorige week de toegang verboden door het Indiaase Hooggerechtshof, omdat het vol zit met asbest. Het gesleep met het schip duurt al maanden, omdat de Franse regering weigert openheid van zaken te geven. Frankrijk besloot het schip terug te halen.

De Franse regering is zeer negatief over een vijandige overname van staalfabrikant Arcelor door Mittal Steel. Het feit dat de eigenaar van dit bedrijf een Indiër is lijkt een rol te spelen bij deze weerstand. Op een persconferentie gisteren in New Delhi verdedigde Chirac de Franse houding door te wijzen op het ontbreken van een sociaal plan van Mittal. Een argument dat de nodige wenkbrauwen doet fronsen, aangezien de Franse regering bij de creatie van Arcelor in de jaren negentig er geen enkele moeite mee had om 70.000 werknemers de laan uit te sturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.