Dark Light

Volgens officiële cijfers is het aantal werklozen in Frankrijk voor de negende achtereenvolgende maand afgenomen. Het percentage werklozen bedraagt nu 9,5 tegen 9,6 vorige maand en 10,0 eind 2004. Frankrijk telt nu 2.310.600 werkzoekenden. Onder jongeren zijn de cijfers zorgwekkender: 22,7% van de jongeren tot 25 jaar zat in januari zonder werk.

Terwijl de overheid de daling toeschrijft aan het succes van hun politiek, zijn er andere verklaringen aan te wijzen. Ten eerste is er het feit dat het ANPE, het Franse Arbeidsbureau, sinds vorig jaar juni veel strenger is gaan controleren. Een groot aantal mensen wordt van de lijst werkzoekenden geschrapt als zij niet op komen dagen. Bovendien worden werklozen nu eerder gedwongen om een nieuwe baan te accepteren die niets met hun ervaring of opleiding te maken heeft. Een van de vele voorbeelden: een doctor in de psychologie werd verplicht zich om te laten scholen tot patisserie-bakker, op straffe van het inhouden van de uitkering.

Ten tweede is er het feit dat vanaf dit jaar de eerste ‘babyboomers’ (geboren tussen 1945 en 1955) met pensioen gaan. Zij vormen een meerderheid op de huidige arbeidsmarkt. Dit wordt in Frankrijk de ‘papy-boom’ genoemd. Dit demografische effect zal de komende jaren doorzetten, aangezien er meer en meer mensen met pensioen gaan.

Terwijl de regering gunstige cijfers kan laten zien, worden nauwelijks banen geschept, de belangrijkste graadmeter voor een bloeiende economie. Men grijpt liever de gevolgen (i.e. de werkloosheid) dan de oorzaak (i.e. economische morositeit) aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.