Dark Light
Parijse burgemeester kan slecht tegen zijn verlies.

Vorige week was de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, nog een ‘Londonien’, maar vandaag zegt hij dat Londen corrupt heeft gehandeld bij het binnenhalen van de Olympische Zomerspelen van 2012. Delanoë beschuldigt Tony Blair en oud-kampioen Sebastian Coe ervan de “regels niet gerespecteerd” te hebben. “Ik zeg niet dat ze tegen de gele lijn aan hebben gezeten, ze zijn er overheen gegaan,” verklaarde hij gisterochtend in de Parijse gemeenteraad. Van enige zelfkritiek ontbrak ieder spoor. Delanoë heeft het steeds gehad over ‘fair play’ en over het feit dat Parijs netjes de regels van het IOC heeft gevolgd. Maar kennelijk geldt fair play niet voor verliezers.

Daar waar Londen begon met twee donkere meisjes als belichaming van de toekomst van de Spelen, haalde Parijs regisseur en producent Luc Besson uit de archiefkast. Hij maakte voor vijf miljoen euro een 30 minuten durende film om Parijs te promoten. De film begon met muziek van Charles Trenet (wereldberoemd in de jaren dertig) en obligate beelden van de Eiffeltoren en de Champs Elysees. Vervolgens leidden vijf oude mannen de film in. Jonge helden als Jean-Paul Belmondo, Cathérine Deneuve en Johnny Hallyday vertelden waarom Parijs zo geweldig is. In het Parijse team in Singapore schitterende vrouwen, kleurlingen en jongeren door afwezigheid. De Parijse kandidatuur was technisch perfect, daar bleek iedereen het na afloop over eens, maar zij was simpelweg niet ‘flashy’ genoeg. De reden waarom Frankrijk de Spelen van 2012 niet gekregen heeft is dan ook simpel: Parijs is ouderwets en Londen is hip. Maar leg dat maar eens uit aan de Fransen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.