Dark Light
Als Frankrijk de AAA rating verliest is er geen vuiltje aan de lucht: niemand zal de Fransen ooit de AAAAA rating af kunnen pakken.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zal in de loop van de avond waarschijnlijk bekendmaken dat Frankrijk zijn Triple A waardering verliest. Het nieuws komt niet onverwacht. Afgelopen zomer moest Nicolas Sarkozy zijn vakantie al moest onderbreken vanwege aanhoudende geruchten over de afwaardering. In oktober zei Sarkozy nog dat de downgrade zijn politieke dood zou betekenen, maar in december zwakte hij de gevolgen van een afwaardering af. Maar waar maken die Fransen zich eigenlijk druk over? Als enige land zullen ze namelijk altijd hun AAAAA rating houden.

Die afkorting A.A.A.A.A. vindt u op de kaart van veel traditionele Franse restaurants. De vijf A’s staan voor Association amicale des amateurs d’andouillette authentique, oftewel de Vriendschappelijke Vereniging van Liefhebbers van de Authentieke Andouillette. De Vereniging werd eind jaren zestig opgericht door een groepje culinaire journalisten, allen liefhebbers van vleeswaren en van de andouillette in het bijzonder. De juryleden van de A.A.A.A.A. worden gekozen door coöptatie en komen twee keer paar jaar bijeen om te proeven en te keuren.

De Vereniging geeft een diploma aan de slagers die andouillettes van grote kwaliteit maken. Dat diploma is twee jaar geldig en kan bij constante kwaliteit verlengd worden. Voor slagers en restaurants is een A.A.A.A.A.-diploma een belangrijk verkoopargument. Een andouillette is weliswaar een delicatesse, maar bevat flink wat ingewanden en riekt naar poep, ongeveer hetzelfde luchtje dus dat nu rondom de kredietbeoordelaars hangt…

1 comment
  1. Naast meesters van vleeswaren (j’adore l’andouillette) zijn de Fransen ook steengoed in afkortingen, zoals blijkt.

    Voorbeeld. Deze week kreeg ik post van DRTEFP (Direction régionale du travail, de l’emploi et de la formation professionnelle), die overigens onderdeel is van de DIRECCTE (Direction Régionale des Entreprises, de la Concurrence, de la Consommation, du Travail et de l’Emploi) waar ook de DREAL (Direction régionale de l’environnement, de l’aménagement et du logement) onder valt (tot voorkort DRIRE, Direction régionale de l’Industrie, de la Recherche et de l’Environnement), die al meer dan een jaar harnekking weigert om mijn uit Nederland geïmporteerde auto van een Frans kenteken te voorzien omdat deze geen CNIT heeft (Code national d’identification du type) en daarom via een RTI (Réception à Titre Isolé) moet worden behandeld. Daar wordt een inspectie door de UTAC (Union technique de l’automobile, du motocycle et du cycle) voor verlangd.

    Snapt u het nog? In Nederland ga je gewoon naar de RDW. Simpel toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.