Dark Light
Het was een druk weekje in Europa, maar allesbehalve rozengeur en maneschijn.

Het was een druk weekje in Europa. Behalve de begrotingsperikelen, liep ook de G20 in Seoul uit op een mislukking. De EU was er vertegenwoordigd door Herman van Rompuy en José Manual Barroso. Ook de Franse, Duitse, Britse, Italiaanse en Spaanse regeringsleiders hadden de reis naar Zuid-Korea gemaakt. Ondanks (of dankzij) die zware delegatie, slaagde Europa er weer niet in met één mond te spreken. Er kwam dan ook geen oplossing voor de ‘valuta-oorlog’ tussen de VS en China, waar de eurozone het slachtoffer van lijkt te worden.

Taalstrijd
Er komt voorlopig nog geen Europees octrooistelsel, iets dat al dertig jaar op het verlanglijstje staat van de EU. Het Europese octrooi moet veel geld besparen en de innovatie en de economie stimuleren. Maar uit praktische overwegingen hoeft dat Euroctrooi alleen nog maar in het Frans, Duits of Engels opgesteld zijn. En dat is tegen het zere been van Spanje, Italië en Polen, die het voorstel ‘discriminerend vinden voor hun burgers en bedrijven’. Nederland, één van de grootste patentaanvragers in de EU, is wel voorstander van het nieuwe systeem. Op 10 december 2010 praten de ministers van economische zaken van de EU-lidstaten verder over een akkoord. Als er dan nog geen overeenstemming is zal de groep voorstanders gezamenlijk verdergaan.

Pensioenen
MEP Kartika Liotard van Verenigd Links vreest vergaande bemoeienis van Brussel met Nederlandse pensioenen. Namens duizenden Nederlanders overhandigt ze maandag een petitie aan de Europese Unie met ruim 3000 handtekeningen van Nederlanders. Liotard vreest dat Brusselse bemoeienis negatief uitpakt op de pensioenen in Nederland.“Ons pensioenstelsel is vergeleken met andere EU-landen relatief stevig gefundeerd”, zegt ze. “De Europese Commissie negeert dat het spaarzame Nederland veel beter geschikt is om zijn eigen boontjes te doppen.” Verder wil Liotard voorkomen dat de Europese Commissie bepaalt wat een ‘adequaat pensioen’ is. “Het kan bijna niet anders dan dat zo’n pensioen een minimaal EU-pensioen wordt”, aldus het Europarlementslid.

4 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Salute to Julius

A gentle spring breeze is coming in from the dunes just behind me. On the beach below, a little boy is…
David Cameron

Cameron attacks Juncker

Cameron’s fight to knock out Jean-Claude Juncker, a former Luxemburg PM and the European People’s Party’s candidate for the job of the presidency of the European Commission, is getting nastier.