Dark Light
Frankrijk moet de Europese Commissie uiterlijk morgen antwoorden over de klachten op de aanpak van de Roma.

De Franse regering houdt vandaag een extra vergadering over het precieze antwoord dat gegeven zal worden aan de Europese Commissie inzake de behandeling van Roma. Parijs heeft tot morgen de tijd om te reageren in de zaak. Frankrijk heeft een juridische procedure aan de broek gekregen omdat de Europese Richtlijn van Vrij Personenverkeer uit 2004 nog niet volledig in de Franse wetgeving is opgenomen. De Commissie durfde het niet aan om Frankrijk ook te vervolgen in de aanpak van Roma, dat lag politiek te gevoelig. De minister van Immigratie, Eric Besson, zei gisteren al dat Frankrijk de wet zal aanpassen.

Vorige maand haalde Eurocommissaris Viviane Reding scherp uit naar Frankrijk (zie video). Nicolas Sarkozy eiste de volgende dag op hoge toon excuses en suggereerde de Roma maar in Redings land van herkomst, Luxemburg, op te vangen. Ook de Verenigde Naties, het Vaticaan en veel Europese landen uitten stevige kritiek op Frankrijk over de groepsgewijze uitwijzing van Roma.

De aanpassingen in de Franse wet zullen naar verwachting nog voor het einde van 2010 doorgevoerd worden. Frankrijk hoopt nu dat de ruzie met de Commissie bijgelegd is.

Creative Commons License Foto credit: dumplife (Mihai Romanciuc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Salute to Julius

A gentle spring breeze is coming in from the dunes just behind me. On the beach below, a little boy is…
David Cameron

Cameron attacks Juncker

Cameron’s fight to knock out Jean-Claude Juncker, a former Luxemburg PM and the European People’s Party’s candidate for the job of the presidency of the European Commission, is getting nastier.