Dark Light
Hongarij krijgt EU-hulp

Vijf experts uit Frankrijk, België, Oostenrijk, Zweden en Duitsland zijn vandaag vertrokken naar Hongarije. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Zij moeten de Hongaarse autoriteiten gaan helpen de vervuiling te bestrijden na de doorbraak van een giftig slibreservoir in de stad Ajka. Vorige week vroeg Hongarije hulp aan het Monitoring en Informatiecentrum (MIC) van de Commissie. De lidstaten boden daarop een totaal van 40 experts aan, maar in eerste instantie is een klein ervaren team nodig.

De experts zullen bijdragen aan het in kaart brengen van de impact op het milieu van de giftige slib, adviseren over het beperken van de schade en een oplossing proberen aan te dragen om het vergiftigde land te reinigen.

Kristalina Georgieva, Eurocommissaris voor Crisishulp zei dat de snelle reactie van de lidstaten een bewijs is dat de onderlinge solidariteit werkt. De Hongaarse premier Viktor Orban heeft het lek uitgeroepen tot ‘ecologische ramp’. Men probeert nu met man en macht te voorkomen dat het slib uiteindelijk in de Donau, de langste rivier van de EU, terechtkomt.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gaat dinsdag ook naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest om over de situatie te overleggen.

Foto en video: www.digitalglobe.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts
David Cameron

Cameron attacks Juncker

Cameron’s fight to knock out Jean-Claude Juncker, a former Luxemburg PM and the European People’s Party’s candidate for the job of the presidency of the European Commission, is getting nastier.