Dark Light
Eén miljoen Europese burgers hebben hun handtekening gezet onder een petitie die de Europese Commissie vraagt om genetisch gemodificeerd voedsel voorlopig nog niet toe te staan.

Greenpeace en de organisatie Avaaz gebruiken als eerste de mogelijkheid die het Verdrag van Lissabon de half miljard Europese burgers biedt: het burgerinitiatief. Meer dan een miljoen handtekeningen zijn daarvoor benodigd uit een substantieel aantal lidstaten. Dat aantal is nu verzameld voor een petitie tegen de introductie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) in de Europese Unie.

De twee NGO’s zijn er via internet in geslaagd om genoeg handtekeningen te verzamelen voor dit allereerste Europese burgerinitiatief. De petitie roept José Manuel Barroso op tot een moratorium op het gebruik van genetisch gemodificeerde planten in Europa. Tevens moet er een onafhankelijk onderzoeksinstituut komen voor GGO’s.

Tekst van de petitie:
Aan de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso:

We roepen u op tot een tijdelijk verbod op toelatingen van nieuwe gentechgewassen en het kweken van gentechgewassen in Europa. Tevens vragen wij u een onafhankelijke, ethische, wetenschappelijke instantie in te stellen om de impact van gentechgewassen te onderzoeken en regelgeving vast te stellen.

Campagnebeeld van Greenpeace

De Commissie probeert het proces over toelating van GGV op gang te brengen, maar er bestaan grote verschillen van inzicht tussen de lidstaten over de aanpak van GGO. Afgelopen juli stelde de Commissie voor om de regelgeving voor GGO over te laten aan de individuele lidstaten. Tegenstanders vrezen daardoor echter een versnippering van de interne markt, waardoor niet de herkomst van voedsel ondoorzichtig wordt. De Europese Voedselveiligheidsautorititeit (EFSA) is de instantie die de Commissie van wetenschappelijk advies voorziet, maar verschillende lidstaten en Europarlementariërs hebben twijfels geuit over haar onafhankelijkheid.

De Commissie heeft vier maanden de tijd om te beslissen wat er naar aanleiding van de petitie gaat gebeuren.

Creative Commons License Foto credit: emptyhighway

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts
David Cameron

Cameron attacks Juncker

Cameron’s fight to knock out Jean-Claude Juncker, a former Luxemburg PM and the European People’s Party’s candidate for the job of the presidency of the European Commission, is getting nastier.