Dark Light

Hongarije vreest dat opnieuw een verzwakte dam bij een reservoir met giftig slib het begeeft. Uit voorzorg zijn vele honderden mensen geëvacueerd uit een dorp in de buurt. De Hongaarse premier Viktor Orban zei vandaag dat hij het zeer waarschijnlijk acht dat de verzwakte dam bij een reservoir met giftig slib van een aluminiumfabriek instort.

Uit het dorp Kolontár, dat in de buurt ligt van het aangetaste reservoir, zijn circa achthonderd dorpelingen per bus overgebracht naar de stad Ajka. Bij Kolontár wordt een 4 tot 5 meter nieuwe dam gebouwd die het dorp moet beschermen tegen de toestroom van nieuwe slib. Volgens het Hongaarse hoofd rampenbestrijding moeten mogelijk ook de inwoners van het dorp Devecser worden geëvacueerd.

Premier Orban zei dat door een nieuwe dambreuk 500.000 kubieke meter slib uit het reservoir kan stromen. Die substantie is volgens hem dikker dan de 1 miljoen kubieke meter slib die tot dusver is weggelopen.

Slibreservoir
Ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest brak maandag een dam rondom het slibreservoir. Daardoor werden honderden huizen bedolven onder giftige modder, een bijproduct van de aluminiumproductie. Zeven mensen kwamen om het leven en zeker 120 mensen raakten gewond.

Vlaanderen stuurt zes deskundigen op het gebied van bodemsanering en waterzuivering naar Hongarije om te helpen bij de bestrijding van de gevolgen van de milieuramp. De Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, zei zaterdag dat het de bedoeling is dat de experts onder meer gaan helpen bij het uitwerken van maatregelen voor bodemsanering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.