Dark Light
Frankrijk is niet bij met de keuze van treinmaatschappij Eurostar om de bestaande hogesnelheidstreinen te vervangen door nieuwe treinen van het Duitse Siemens.

Eurostar, de maatschappij van de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Londen, heeft gisteren bekendgemaakt dat zij 10 nieuwe treinen zal bestellen bij de Duitse fabrikant Siemens. Het contract heeft een waarde van 600 miljoen euro. De Fransen zijn not amused over de keuze van Eurostar, omdat de Franse treinenfabrikant Alstom ook in de race was voor het prestigieuze contract.

De Franse minister van Milieu Jean-Louis Borloo (Milieu) en staatssecretaris Dominique Bussereau van Transport, zijn met “stomheid geslagen” omdat volgens hen Eurostar bij de aanbesteding de veiligheidseisen voor de nieuwe treinen niet in acht heeft genomen. De twee bewindslieden hebben Eurostar gesommeerd om de “aanbesteding in overeenstemming te brengen met de huidige veiligheidsregels”. Volgens hen tonen de drie branden in de tunnell (in 1996, 2006 en in 2008) aan, dat geen “enkele verlaging van het veiligheidsniveau mogelijk” is. Volgens Eurostar (voor 55% eigendom van de SNCF, de Franse Spoorwegen) heeft de Frans-Engelse commissie die belast is met de veiligheid in de tunnel een halfjaar geleden al een akkoord gegeven op de technische eisen in de aanbesteding.

Sneller en verder

De nieuwe treinen kunnen 900 passagiers vervoeren, 20% meer dan de huidige treinen. Bovendien kunnen ze 320 km/u halen in plaats van de huidige 300 km/u. Daarmee komt Parijs op iets minder dan twee uur van Londen (nu 2u15). Op termijn zou er ook een verbinding moeten komen tussen Amsterdam en Londen, in iets minder dan vier uur. Dat kan echter alleen als het station Amsterdam Centraal ingrijpend verbouwd wordt. Omdat Groot-Brittannië geen deel uitmaakt van Schengen, moet er namelijk een internationale zone gecreëerd worden op Amsterdam CS, zoals die nu al bestaat op de stations die de Eurostar aandoet (Brussel Zuid, Lille, Londen Saint Pancras, Paris Nord, Bourg Saint-Maurice). Een treinstel van Siemens zal al op 19 oktober zijn eerste testrit door de Kanaaltunnel maken. Concurrent Deutsche Bahn wil volgend jaar al starten met een concurrerende verbinding Londen-Frankrurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.