Dark Light
Aan het traditionele spelletje op de achterbank om Franse auto’s te benoemen naar hun kenteken komt vanaf morgen een einde. Het departement zal dan geen onderdeel meer vormen van het nummerbord.

plaques

Vanaf morgen krijgen nieuwe Franse auto’s een nieuw nummerbord. Frankrijk stapt dan over op een nationaal nummeringssysteem. De plaque minéralogique was tot nu toe verbonden aan het departement waar de eigenaar van de auto woont. Het nieuwe systeem is vergelijkbaar met het Nederlandse: kentekens worden nu van het type AA-123-AA, en blijven altijd aan de auto verbonden, en niet meer aan de eigenaar.

Bij een verhuizing hoeft dan niet meer het nummerbord vervangen te worden en bij verkoop van de auto informeert de nummerplaat de nieuwe eigenaar direct over de ouderdom. Daarnaast moet het nieuwe systeem autodiefstal tegengaan, omdat het moeilijker wordt kentekens te veranderen.

Regiologo
regio-logoIn het huidige systeem, dat sinds 1950 bestaat, was het nummer van een van de 100 departementen voor velen een belangrijke identitaire kwestie. Zo zijn Parijzenaars zeer gehecht aan hun ’75’ en de Marseillais juist aan hun ’13’. Buiten het eigen departement wordt er getoeterd naar ‘landgenoten’; tegelijkertijd kunnen mensen in de province zich uitleven op de arrogante Parijzenaars die hun tweede huis komen bezoeken op het platteland. Die folklore is binnenkort voorbij. Eerst was het zelfs de bedoeling dat het departementsnummer helemaal van de plaat zou verdwijnen. Maar zoals dat gaat in Frankrijk, brak ook bij deze verandering een kleine volksopstand uit. Een groep Kamerleden, die door het districtenstelsel sterke wortels in de regio hebben, kwam in opstand. Er werd een compromis gesloten. Auto-eigenaren mogen nog nu wel een departementsnummer naar keuze, samen met een (over het algemeen foeilelijk) logo van één van de 22 desbetreffende regio’s klein op het nummerbord zetten. Die toevoeging mag later echter niet meer veranderd worden.

Het nieuwe systeem is in principe toereikend voor 280 miljoen combinaties, genoeg tot 2079. Het eerste nummerbord AA-001-AA zal door het tijdsverschil waarschijnlijk op La Réunion terechtkomen. Vanaf 15 juni wordt het nieuwe systeem ook toegepast op tweedehands auto’s.

2 comments
  1. Hoi Stefan, ik ben benieuwd naar de reden van deze wijziging. Weet jij dat? Groet, Walter

  2. Hoi Stefan, ik ben benieuwd naar de reden van deze wijziging. Weet jij dat? Groet, Walter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.