Dark Light

Er is veel te doen dezer dagen (komkommertijd?) over een clip die sinds vorige week op YouTube, Myspace en Dailymotion te zien is en al miljoenen downloads heeft gehaald. Het gaat om het nummer ‘Stress’ van het duo Justice, een paar brave jongens uit de ‘goede’ voorsteden van Parijs. Een groep jongeren in jassen met het logo van Justice (een doodskist in de vorm van een kruis – merchandising!) trekt door een grimmige banlieue en door Parijs en laat een spoor van vernieling achter.

De clip laat zonder commentaar of kritiek de dagelijkse gang van zaken zien in de voorsteden — ook nu het ‘rustig’ is gaan er nog altijd gemiddeld 150 auto’s per dag de fik in. Daarmee vormt de clip een tegenwicht voor het succes van het tenenkrommende regiosprookje Bienvenue chez les Ch’tis. Er gaan stemmen op om de clip te laten verbieden, maar dat is technisch onmogelijk. De Franse mediawaakhond CSA kan namelijk alleen ingrijpen als de clip is uitgezonden op televisie. Dat is (nog) niet het geval en ach, wie kijkt er nog televisie dezer dagen?

De clip is redelijk gratuit: cinematografisch is het een niemandalletje en de nerveuze technobeat is niet echt origineel. De Parijse BoBo’s hebben er in ieder geval lak aan: ze hebben hun hoofdkwartier dezer dagen verplaatst naar de Côte d’Azur voor het Filmfestival van Cannes. Daar opent dezelfde groep Justice vanavond heel branché het Festival met een DJ-set op Palm Beach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Craig Armstrong

Although it is a shame that the ubiquitous politically correct Bono participated on this beautiful concept album, As…

God hits Number One

Three singing priests have reached paradise by chasing popular singer Cristophe Mae from it’s No. 1 position in…

Keren Ann

By listening to the radio (in this case Radio FIP, a curious eclectic continuos mix of classic, jazz…